Schauvliege noemt project Volkswoningen schoolvoorbeeld voor Vlaanderen

Minister Joke Schauvliege krijgt een woordje uitleg.
Foto GDR Minister Joke Schauvliege krijgt een woordje uitleg.
Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege heeft gisteren een bezoek gebracht aan de huisvestingsprojecten in het Keur en de Donckwijk van Dendermondse Volkswoningen. "Een voorbeeld voor Vlaanderen rond zorgzaam omspringen met ruimte", vindt de minister.

Sociale Huisvestingsmaatschappij Dendermondse Volkswoningen is in de wijk Keur in Dendermonde een reeks woningen uit de jaren '50 en '60 aan het renoveren. Samen met de renovatie wordt ook de hele buurt hertekend, wat extra woningen oplevert. "In het Keur worden 71 woningen omgevormd tot 91 nieuwe", zegt directeur Piet Pauwels. "Het waren voornamelijk woningen met drie slaapkamers, in die tijd gebouwd voor een kroostrijk gezin en vaak op een ruim perceel met tuin. Door kleinere huizen te bouwen en tuinen om te vormen tot publieke groene ruimtes en parking wordt de ruimte beter benut."


Een gelijkaardig project realiseert Volkswoningen ook in de wijk Donckstraat. Daar worden 37 woningen vervangen door 66 appartementen. "Binnen dezelfde ruimte stijgt het aantal woningen van 108 naar 157", weet voorzitter André Seghers.


Voor minister Schauvliege zijn het schoolvoorbeelden in het kader van haar 'Beleidsplan Ruimte Vlaanderen' dat ze vorig jaar heeft gelanceerd. Daar kwam ze zich gisteren in beide Dendermondse wijken met eigen ogen van vergewissen. "We nemen nog altijd elke dag zes hectare open ruimte in. Daar moet een einde aan komen", vindt de minister. "Tegen 2025 mag nog maar drie hectare ruimte per dag worden ingenomen en tegen 2040 nul hectare. Om de bevolkingsgroei op te vangen en iedereen een kwaliteitsvolle woning te geven, moet dus beter met de beschikbare ruimte omgesprongen worden. Volkswoningen geeft op dat vlak het goede voorbeeld." (DND)