Rijckaert wil geen zonechef meer zijn

TIELSE BRANDWEERCOMMANDANT KIEST VOOR JOBZEKERHEID NA COMMOTIE ROND AANSTELLING

Foto Marc Goossens
De Tieltse brandweercommandant Lieven Rijckaert (51) verzaakt aan de functie van commandant van de Zone Oost. Hij gooit de handdoek in de ring na de uitlatingen van Mario De Neef gisteren in deze krant. Die laatste trok naar de Raad van State om de benoeming van Rijckaert aan te vechten. Lieven Rijckaert kiest voor jobzekerheid en dat heeft Rijckaert bij de zone Oost absoluut niet.

De keuze voor een nieuwe zonecommandant voor de brandweerzone Oost draait uit op een heuse soap. Gisteren kon je in deze krant nog lezen dat brandweercommandant en prezonecoördinator Mario De Neef uit Buggenhout naar de Raad van State trok om het koninklijk besluit dat de aanstelling van de zonecommandant regelt aan te vechten. Volgens De Neef is het koninklijk besluit een schending van het gelijkheidsbeginsel. Volgens deskundigen zou hij wel eens gelijk kunnen hebben. De Neef was niet de enige die naar de Raad van State trok. Andere brandweercommandanten die in hetzelfde schuitje zitten, vechten het besluit ook aan. Toen Rijckaert de reactie van De Neef te horen kreeg, besloot hij af te zien van de functie van brandweercommandant. Volgens De Neef wist Rijckaert al langer van de procedure bij de Raad van State.

JVK

Kandidatuur intrekken

Net vandaag zou de prezoneraad in het stadhuis van Dendermonde Lieven Rijckaert voorstellen als zonecommandant. Die aanstelling zou dan officieel gebeuren op 1 januari, maar Rijckaert liet gisteren nu weten dat hij zijn kandidatuur intrekt. "Ik was graag zonecommandant geworden, maar door de commotie van de voorbije dagen is dit onmogelijk. Voor mij hoeft het niet meer. Op mijn leeftijd wil ik zekerheid over mijn carrière. Ik wil niet binnen enkele maanden op straat staan als de Raad van State uitspraak heeft gedaan. "Ik had graag de functie van zonecommandant gedaan maar door de commotie van de voorbije dagen is dit onmogelijk geworden en hoeft het zelfs voor mij niet meer. Gezien mijn leeftijd wil ik voor de rest van mijn carriere zekerheid en niet binnen enkele maanden of jaren op straat staan als de Raad van State een uitspraak heeft gedaan. Bovendien zou De Neef een van mijn trouwste medewerkers worden en na die procedure lijkt dit moeilijk", zegt Rijckaert. De zoneraad liet via voorzitter Filip Antheunis weten nog niet op de hoogte te zijn van de recentste ontwikkelingen.

Opzegtermijn

"Het overvalt mij. Rijckaert had schriftelijk bevestigd dat hij de job aanvaardde. Alleen moest hij nog een opzegtermijn op zijn werk regelen, maar dat ging geen probleem zijn. Als de man bij zijn beslissing blijft, zullen we opnieuw contact moeten opnemen met Binnenlandse Zaken om te zien wat ons nu te doen staat", zegt Antheunis. Mario De Neef wil niet erg reageren op het nieuws. "Ieder moet zelf beslissen. Voor mij is dit misschien wel een goede wending, maar er is nog een lange weg te gaan. En het is niet omdat ik eventueel zou gelijk krijgen, dat ik nog gewild ben. Dat zal nu af te wachten zijn", zegt De Neef nog