Restauratie voor meesterwerk Van Dyck in OLV-kerk

De Aanbidding der Herders moet internationale toeristen lokken

Voorzitter van de kerkfabriek Etienne Van Hecke en burgemeester Piet Buyse zijn opgetogen met de nakende restauratie van het monumentale schilderij.
Geert De Rycke Voorzitter van de kerkfabriek Etienne Van Hecke en burgemeester Piet Buyse zijn opgetogen met de nakende restauratie van het monumentale schilderij.
Het meesterwerk 'De Aanbidding der Herders' van Antoon van Dyck in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Dendermonde wordt gerestaureerd. Bedoeling is dat dit in de kerk zelf zal gebeuren. Het monumentale schilderij is opgenomen in het project 'Vlaamse Meesters in Situ' en moet internationale toeristen lokken.

De dekenale O.L.Vrouwekerk van Dendermonde herbergt tal van kunstschatten. "Het is niet alleen belangrijk religieus erfgoed voor de stad, maar onze kerk is in het hele bisdom de tweede belangrijkste kunstkerk", weet burgemeester Piet Buyse (CD&V). "Bezoekers zijn altijd overdonderd door de schoonheid die deze kerk te bieden heeft en het rijke aanbod van kunstwerken die er aanwezig zijn. Het is belangrijk dat dit regelmatig in de aandacht komt."

Bij die kunstschatten in de OLV-kerk horen ook twee schilderijen van Antoon Van Dyck. Topmeesterwerk is het monumentale schilderij 'De Aanbidding der Herders' omdat het speciaal door Van Dyck in opdracht voor de Dendermondse kerk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gemaakt is. Experts steken hun lof over de kwaliteiten van het schilderij niet onder stoelen of banken. "Alleen bleek al een aantal jaren dat een degelijke restauratie van dit werk nodig is", zegt Etienne van Hecke, voorzitter van de kerkfabriek. "Dat wordt nu concreet."

'De Aanbidding der Herders' wordt als een absoluut topmeesterwerk gezien.
RV 'De Aanbidding der Herders' wordt als een absoluut topmeesterwerk gezien.

Werken uitgevoerd in kerk

In 2016 werd een restauratiedossier voor zowel 'De Aanbidding der Herders' als 'De Calvarie', het andere schilderij van Van Dyck dat de OLV-kerk herbergt, bij het Agentschap Onroerende Erfgoed ingediend om subsidie aan te vragen. Die zorgde recent voor een erkenning van het dossier "bij hoogdringendheid". Daardoor kan de kerkfabriek nu op zoek naar een geschikte restaurateur. De offerte-aanvragen zijn verstuurd.

"Bedoeling is dat het schilderij in onze kerk zelf gerestaureerd wordt", zegt van Hecke. "Normaal gezien worden zo'n belangrijke werken in het atelier van de restaurateur zelf onder handen genomen. Maar wij hebben gevraagd om de restauratie ter plaatse in Dendermonde uit te voeren. Zo moet dit grote werk niet vervoerd worden. We zullen er wel moeten voor zorgen dat in de kerk zelf een atelier wordt ingericht, maar interessant is dat nieuwsgierigen zo de restauratie live kunnen volgen."

De restauratie moet tegen mei 2019 achter de rug zijn. Het project zit in een stroomversnelling omdat 'De Aanbidding der Herders' is opgenomen in het belangrijke project 'Vlaamse Meesters in Situ'. Toerisme Vlaanderen wil daarmee kunstwerken op hun oorspronkelijke plek voor het brede publiek ontsluiten. "Veel werken in Vlaanderen bevinden zich in musea waar het publiek ze kan bewonderen", legt burgemeester Buyse uit. "Maar veel kunstparels zitten ook op hun oorspronkelijke locatie verborgen. Met dit project moeten ook zij ontsloten worden. Veertig sites worden zo opengesteld en Dendermonde maakt daar deel van uit. Daar zijn wij erg trots op. Het zal toeristen van over de hele wereld naar hier lokken. Het is ook voor de Dendermondenaars zelf de kans om het belang van de kunstschatten in onze OLV-kerk te ontdekken."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.