RECENSIE: Burgerhuis ****

Het interieur.
Tijs Van Puyenbroeck Het interieur.
Dendermonde heeft met Burgerhuis sinds kort een hamburgerrestaurant. Het concept is doodsimpel, de producten lokaal en kwaliteitsvol. Wij zijn fan.

Eigenaars Pieter De Pauw en Sarah Cardon zijn geen nieuwkomers in het vak. Ze baten al even Burgerhuis in Asse uit en vormden recent een stijlvol hoekpand op de Grote Markt van Dendermonde om tot een trendy restaurant. Hout domineert in het interieur. Verder vallen ook de leuke hanglampen en de skeletten van dierenkoppen aan de muur op. Het is zoeken naar de gastvrouw, maar die blijft zo lang weg dat we uiteindelijk zelf een tafeltje kiezen en even later aperitief bestellen. Het glas cava (5,5 euro) is correct zonder meer en mijn Cuba Libre (8,50 euro) is lekker sterk. Geen drie van drinken, de rum stroomt royaal. 

Lucy Juicy met aardappel in de schil, room en lente-ui.
Tijs Van Puyenbroeck Lucy Juicy met aardappel in de schil, room en lente-ui.

Op zoek naar de juiste burger dan. Er zijn ook salades, maar in een Burgerhuis lijken ons die eerder pro forma. Er is meer dan voldoende keuze uit zowel runds-, kip- vis- als veggieburgers. Bij de burgers worden ook enkele bijgerechtjes gesuggereerd zoals zelfgemaakte frieten, een aardappel met room of een slaatje. Daarnaast moeten we ook vermelden dat je hier ook salades kunt krijgen, maar daarvoor komt toch echt niemand naar een hamburgerrestaurant?

Bij de eerste hap weet ik meteen dat het goed zit: mijn Queso Classic (12,80 euro) is hoe elke burger zou moeten zijn: saignant gebakken gehakt van topslager Dierendonck, verse sla tomaat en ui, augurk en cheddar. De pistolets van bakkerij Brovado uit Asse? Elke zondagochtend als het kon. Aan de overkant scoort de Juicy Lucy (14,80 euro) goede punten. De stukjes kip zijn krokant maar toch sappig. De burger wordt afgewerkt met sla, Goudakaas, rode ui, coleslaw, jalapeños en frisse honing-mostermayonaise. Onze twee bijgerechten konden wat meer kruiding gebruiken: de coleslaw met rozijnen is voor mij te zoet; de aardappel in de pel is smeuïg maar kon wat peper en zout gebruiken.

De huisburger met coleslaw.
Tijs Van Puyenbroeck De huisburger met coleslaw.

De pikante jalapeños doen mijn tafelgenote naar een huisgemaakte limonade (4 euro) met pompelmoes, veenbus en mineola - een citrusachtige - snakken. Die is lekker fris en je proeft alle smaken duidelijk. Ik waag me aan het suggestiebier (4,90 euro), een Koperen Markies uit Asse. De sterke hopsmaak maakt het geen evident bier, maar het past goed bij de sterke vleessmaak.

Een dessert in een burgerzaak? Waarom niet. Onze keuze valt op de ‘chocolala’, een brownie met vanille-ijs en rode vruchten. Het ijs is van goeie kwaliteit, alleen overheerst speculaas in de saus.  

Dessert: Chocolala - brownie, vanille-ijs, aardbei.
Tijs Van Puyenbroeck Dessert: Chocolala - brownie, vanille-ijs, aardbei.

We betalen 60,30 euro, een scherpe prijs. Binnenkort passeren we hier ongetwijfeld nog eens om ook broertjes als de Smokey Bacon, King Ceasar of Mozzy te proeven.

BurgerhuisGrote Markt 7, 9200 Dendermonde, www.burgerhuisdendermonde.be

Bediening: 7,5/10

Eten: 9/10 

Comfort: 8/10

Fingerfood: tussen 4,2 en 10,7 euro

Hoofdgerecht: tussen 9,8 en 16,60 euro

Dessert: tussen 6,9 en 7,2 euro
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.