Porrebeek-Paddebeek en Beneden-Dender officieel erkend als natuurreservaat

Onder andere natuurlandschap Porrebeek-Paddebeek geniet voortaan een officiële erkenning als natuurreservaat.
Geert De Rycke Onder andere natuurlandschap Porrebeek-Paddebeek geniet voortaan een officiële erkenning als natuurreservaat.
Dendermonde is ettelijke hectaren natuurreservaat rijker. Minister Zuhal Demir heeft immers het natuurlandschap Porrebeek-Paddebeek en Beneden-Dender officieel erkend. Dat zorgt ervoor dat Natuurpunt subsidies krijgt om deze natuurgebieden degelijk te beheren.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft alle nog hangende dossiers om natuurgebieden te erkennen weggewerkt. Maar liefst 682,5 ha extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Dat zorgt in Vlaanderen voor in totaal 21.546 hectare officieel natuurreservaat.

Ook Dendermonde heeft met deze inhaaloperatie twee extra natuurreservaten: het natuurlandschap Porrebeek-Paddebeek en het gebied Beneden-Dender. “Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van deze gebieden”, zegt schepen en Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA). “Door de erkenning ontvangt Natuurpunt daar vanaf 2020 jaarlijks beheersubsidies voor. Natuurpunt heeft zo extra middelen om de natuurkwaliteit hier te verhogen. De vereniging moet ook voor een toegankelijkheidsplan zorgen. Zo kunnen bezoekers maximaal genieten van de natuur die Dendermonde te bieden heeft.”