Politie zeurt over verplicht moskeebezoek

PROJECT MOET KLOOF TUSSEN AGENTEN EN MOSLIMS VERKLEINEN

De Al Houda Moskee in Lebbeke.
Foto Photo News De Al Houda Moskee in Lebbeke.
Gezeur bij het politiekorps van Dendermonde. Alle politieleden moeten van de korpschef verplicht op moskeebezoek om moslims beter te begrijpen. Maar dat lukt maar gedeeltelijk. "Ik vind het niet normaal dat ik daar mijn schoenen moet uittrekken", is maar één van de vele klachten.

"Zwijg me van dat moskeebezoek. Zouden die moslims niet beter bij ons komen kijken hoe wij leven?" Het is duidelijk: niet iedereen van de lokale politie in Dendermonde smaakt het project van korpschef Paul Putteman. Die stuurt sinds kort zijn om en bij de 100 politiemensen naar de nabijgelegen moskee Al Houda in Lebbeke. "Om meer inzicht te krijgen in de opvattingen en leefwereld van moslims", zegt Putteman. "Ik wil dat we elkaar beter leren kennen. Want na de gebeurtenissen begin dit jaar in Parijs bestond het gevaar voor spanningen tussen moslims en de politie, zeker bij controles en tussenkomsten. Vandaar dus onze toenadering."


Concreet dompelt korpschef Putteman zijn politiemannen- en vrouwen onder in de moslimwereld met een moskeebezoek en een rondleiding. Vervolgens kunnen alle politieleden vragen stellen aan de verantwoordelijke van de moskee. "Al bij de eerste sessie was het prijs", klagen sommige Dendermondse politieleden. "Die man wilde ons per se ontvangen in de gebedsruimte. Maar om daar binnen te gaan, moesten we onze schoenen uittrekken. Komaan, seg. Wij hebben toch ook onze rechten?" Korpschef Paul Putteman reageerde meteen op de heisa en liet de tweede sessie bijsturen. Wie dat wilde, kon de les buiten de gebedsruimte bijwonen - met de deur open. "Wie wil, kan dan alsnog vrijwillig de gebedsruimte in. Schoenen uittrekken is daar inderdaad verplicht, maar nogmaals: dat gedeelte is op vrijwillige basis. Niemand wordt daartoe verplicht", zegt Putteman. Aanwezigen spreken dat tegen: "We stonden daar schoon in die gang van de moskee. Onze leidinggevenden keken ons gewoon naar binnen."

Gedegouteerd

Koen Anraed, provinciaal voorzitter van de politievakbond NSPV, zegt dat het duidelijk is dat er een probleem is met 'de moslimsessies'. "Ik heb meerdere klachten ontvangen. Veel van die politiemensen waren met een open vizier naar de sessie vertrokken, maar ze keerden gedegouteerd terug. Ze zeggen dat de spreker pleitte voor aparte moslimscholen, voor aparte openingsuren voor vrouwen in het zwembad en hij maakte ook duidelijk dat ze geen of moeilijk gezag aanvaarden van vrouwen, ook niet van politievrouwen in functie. Vooral vrouwelijke politieleden struikelen over die woorden. Ze vinden dat ongehoord en een teken dat er op het vlak van inburgering nog veel werk aan de winkel is."


Putteman noemt sommige uitspraken opgeklopt. "Ik hoorde de spreker vertellen over waarom moslims geen hand geven aan vrouwen. Uit respect voor hun eigen vrouw. Volgens mij gaf de spreker zijn uitleg op een neutrale manier", zegt Putteman.

Nog vier sessies

De korpschef betreurt de commotie. "Wat een toenadering had kunnen zijn, heeft de afstand tussen sommige politieleden en de moslims alleen maar groter gemaakt." Toch is Putteman niet van plan zijn project stop te zetten. "Er volgen nog vier sessies. Want ik kreeg ook al positieve reacties. Sommige agenten zijn zelfs teleurgesteld door de houding van hun extreem kritische collega's.Ze schamen zich zelfs."