Peukentegels op sportsite, onderzoek naar nog meer exemplaren

Foto Geert De Rycke
Op de sportcampus van Sint-Gillis komen twee peukentegels. De stad zal onderzoeken op welke openbare plaatsen nog meer exemplaren kunnen komen. Dat bleek tijdens de gemeenteraad na vragen hierover door oppositieraadslid Tineke Wauters (sp.a).

Wauters voerde een pleidooi voor minder zwerfvuil in de straten. Ze vroeg daarbij extra aandacht voor sigarettenpeuken. “Die zijn verantwoordelijk voor de helft van het zwerfafval”, zegt ze. “Oude gewoontes, zoals achteloos een peuk weggooien, zijn moeilijk af te leren. Daarvoor zijn sensibilisering en handhaving nodig. Peukentegels kunnen ook helpen. Die vangen peuken op, zodat ze niet beginnen rond te slingeren.”

Schepen van Milieu Marius Meremans (N-VA) is bereid om te onderzoeken waar peukentegels kunnen komen. “Maar niet elke locatie is geschikt”, zegt hij. “We kunnen ze niet voorzien op plekken waar bijvoorbeeld veel jongeren komen, want de peukentegels hebben het effect dat rokers er rond staan. Dat is geen goed voorbeeld. Zo willen we van de bibliotheekomgeving een rookvrije zone maken. Daar kan dan geen peukentegel komen.”

Op de sportcampus in Sint-Gillis komen wel twee peukentegels. “Op de voetpaden rond de sportterreinen belanden heel wat peuken op de grond”, zegt schepen van Sport en Natuur Nele Cleemput (CD&V). “Het duurt jaren voor een sigarettenpeuk is afgebroken door de natuur en één peuk vervuilt gemakkelijk 500 liter water. Daarom zijn peukentegels nuttig. Als de tegels op de sportcampus een succes blijken, kunnen we eventueel meer tegels installeren.”

Dendermonde had op openbaar domein tot nu geen peukentegels. Alleen sociale huisvestingsmaatschappij De Volkswoningen heeft er op privéterrein. De eerste ervaringen daar zijn positief. “Ook in andere steden zijn de resultaten positief”, zegt Cleemput. “In Vilvoorde verzamelden zes peukentegels liefst 36.500 peuken in een jaar. En in Ardooie stelden ze vast dat het aantal peuken op de grond met liefst 80 procent was gedaald na plaatsing van peukenhouders aan alle ingangen van het nieuwe stationsgebouw en het busstation.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.