Pand aan Vlasmarkt geeft langzaam zijn geheimen prijs

NA BEERPUT EN BOOGGEWELF NU VLOER UIT MIDDELEEUWEN ONTDEKT

Nico Peelman en zoon Marijn Peelman bespreken de vondst met een van de archeologen.
Copyright : Geert De Rycke Nico Peelman en zoon Marijn Peelman bespreken de vondst met een van de archeologen.
Marijn Peelman heeft samen met zijn vader Nico Peelman vrijdagavond een stuk vloer ontdekt die dateert uit de jaren 1600. Ze deden de ontdekking vrijdagavond terwijl ze bezig waren met verbouwingen. Binnenkort opent Marijn er zijn eigen barbierszaak 'Bartist' op de Vlasmarkt.

Het is niet de eerste keer dat er in het pand op de Vlasmarkt ontdekkingen gedaan worden uit het verleden. Begin februari werd er ook al eens een oude beerput volledig blootgelegd. Daarboven bevond zich ook een volledig booggewelf dat vermoedelijk afkomstig was uit de Middeleeuwen. Marijn is erg gefascineerd door de opgravingen en liet gisterenochtend meteen een archeoloog ter plaatse komen om de vloer naderbij te bekijken. "De archeologen lieten daaruit blijken dat de vloer dateert van tussen 1600 en 1700. Ze hebben er foto's van genomen en de vloer verder bekeken, en zijn dan terug vertrokken," vertelt Marijn. Wat er zich net op die locatie bevond is nog steeds niet bekend, maar het fascineert de jongeman wel.

Bij de restauratie van het pand werd deze vloer blootgelegd.
Copyright : Geert De Rycke Bij de restauratie van het pand werd deze vloer blootgelegd.

Mysterie

"Het was absoluut een verrassing toen we op de eerste vondst gestoten waren, maar deze vloer is misschien nog wel een grotere verrassing, al mag het nu ook wel de laatste ontdekking zijn, want ik wil wel op tijd open kunnen gaan," lacht Marijn. Opmerkelijk is ook de manier waarop de vloer geplaatst werd. "De archeologen vertelden me dat de vloer normaal op 45 graden of kaarsrecht gelegd wordt. Hier is het op 30 graden geplaatst, wat het mysterie des te groter maakt." Niet alleen Marijn is zot van deze ontdekkingen, ook burgemeester Piet Buyse is helemaal weg van de ontdekkingen en is al een paar keer langs geweest in het pand.


"Als rasechte Dendermondenaar is dit natuurlijk geweldig om te ontdekken in een winkel dat pal in het centrum van de stad ligt. Naast de vloer en de beerput heb ik ook al verschillende stukken van vazen gevonden en andere kleine ontdekkingen." Marijn is misschien van plan om de vloer van uit het verleden zichtbaar te laten in zijn toekomstige zaak en denkt er aan om glas over het stuk te leggen. "Zo kunnen de toekomstige klanten ook meegenieten van onze ontdekkingen hier," besluit Marijn. De barbierszaak zou open gaan in april. De verbouwingswerken zullen geen vertraging oplopen door de ontdekkingen uit het verleden.