Opening barbershop mogelijk uitgesteld na historische vondst

KAPPER ONTDEKT BIJ VERBOUWINGEN BOOGGEWELF UIT LAATMIDDELEEUWEN

Marijn Peelman (links) en vader Nico luisteren naar de uitleg van deskundige Jan Moens van Onroerend Erfgoed. "Toen we de oude vloer aan het uitbreken waren, stootten we op het booggewelf", zeggen vader en zoon.
Copyright : Geert De Rycke Marijn Peelman (links) en vader Nico luisteren naar de uitleg van deskundige Jan Moens van Onroerend Erfgoed. "Toen we de oude vloer aan het uitbreken waren, stootten we op het booggewelf", zeggen vader en zoon.
Een pand aan de Vlasmarkt in Dendermonde geeft zijn geheimen prijs. Vader Nico en zoon Marijn Peelman hebben er tijdens verbouwingswerken een booggewelf en vermoedelijke beerput uit de late middeleeuwen ontdekt. Het agentschap Onroerend Erfgoed spreekt van een unieke ontdekking. "Dat de opening van mijn nieuwe kapperszaak hierdoor vertraging oploopt, neem ik erbij", zegt Marijn enthousiast.

Marijn Peelman verwierf recent een handelspand aan de Vlasmarkt in Dendermonde. Voordien was daar het Oud Huis Van Lantschoot, een winkel in papierwaren, kantoorbenodigdheden en schoolgerief gevestigd. Maar blijkbaar heeft het gebouw in hartje stad een nog veel oudere geschiedenis. Dat ontdekte Marijn en zijn vader Nico bij de verbouwingen.


"Eigenlijk wilden we enkel een nieuwe vloer leggen op de gelijkvloers", vertelt Marijn. "Maar toen we de oude vloer aan het uitbreken waren, stootten we op iets. Daarop besloten we verder te graven. Op die manier legden we een booggewelf bloot en een stuk muur die nog ouder lijkt te zijn. Bovendien ontdekten we dat er zich ook nog een grote holte onder het oppervlak bevindt. We hadden meteen door dat we iets speciaals gevonden hadden."


Marijn en Nico legden de werken stil en namen contact op met het agentschap Onroerend Erfgoed. Intussen kwamen ook al burgemeester Piet Buyse, zelf historicus, en archeoloog Bert Heyvaert, een kijkje nemen naar de historische vondst.

Het booggewelf, dat dateert van rond 1600, werd ontdekt onder de vloer van een pand aan de Vlasmarkt.
Copyright : Geert De Rycke Het booggewelf, dat dateert van rond 1600, werd ontdekt onder de vloer van een pand aan de Vlasmarkt.

Munten en potscherven

Deskundige Jan Moens van Onroerend Erfgoed bevestigde gisteren dat het om een unieke ontdekking gaat. "Al is er natuurlijk nog wel wat extra onderzoek nodig", zegt hij. "Op het eerste zicht zou ik het booggewelf kunnen dateren rond de jaren 1600. Ik vermoed dat er een beerput onder zit uit de laatmiddeleeuwen."


Zo'n historische beerput kan veel geheimen prijsgeven. Jaren geleden werd er al eens een gigantische middeleeuwse beerput ontdekt onder een pand aan de Grote Markt, wat heel wat vondsten opleverde. "De mensen vroeger gooiden er veel rommel in", legt Moens uit. "En net uit die rommel kunnen wij veel leren. Wat de mensen aten bijvoorbeeld, of er zijn muntstukken en potscherven in terug te vinden. Het zal nog moet blijken wat dit aan de Vlasmarkt oplevert, maar dit is de moeite om te onderzoeken."

Enthousiast

Vader en zoon zijn alvast bereid om het achterste deel van het pand voort uit te graven om te ontdekken wat er nog onder zit. De kelder blijkt ook nog een immens diepe waterput te herbergen. "Sommigen vinden dat we hadden moeten doen alsof onze neus bloedt, omdat onze verbouwingen zo vertraging kunnen oplopen", zegt vader Nico. Maar wij vinden net dat we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Dit kan weer een puzzelstuk zijn om de geschiedenis van onze eigen stad te ontrafelen, dus waarom zouden we daar niet bij helpen als we kunnen. We zijn alvast razend benieuwd naar wat hier nog gevonden gaat worden", aldus Nico.


"Ik droom van een eigen zaak en die zal hier komen", zegt Marijn. "Ik ben vier jaar kapper geweest, maar wilde op eigen benen staan. Dus start ik mijn eigen kapperszaak. Eentje alleen voor mannen en jongens. Ik wil er een rustige sfeer: iets drinken en ondertussen je haar laten doen. Een sfeer van niet naar de kapper 'moeten', maar van 'joepie we mogen'. De Barbist zou eind maart moeten openen. Maar met de archeologische vondst zou die timing wel eens kunnen schuiven. We zien wel. Het enthousiasme voor de geschiedenis is nu te groot om wakker om daarover wakker te liggen."