Onthaald als helden op school! Broers Cassiman beleven eerste dag als Vier Heemskinderen

Aan het ontbijt verslond de familie Cassiman eerst het verslag in Het Laatste Nieuws over de aanstelling van de Vier Heemskinderen.
Geert De Rycke Aan het ontbijt verslond de familie Cassiman eerst het verslag in Het Laatste Nieuws over de aanstelling van de Vier Heemskinderen.
Voor de broers Maarten (15), Wout (11), Stan (9) en Lander (9) was het donderdag de allereerste dag als Vier Heemskinderen. Die startte zoals elke dag: met het ontbijt, om vervolgens naar school te gaan. Al moesten de broers wel nog altijd bekomen van wat ze woensdagavond meemaakten. “Het was zo overweldigend. We zijn serieus onder de indruk”, zeggen ze. Op school werden ze alvast onthaald als helden.

Wat nemen de Vier Heemskinderen als ontbijt? Die eten ook gewoon speculoospasta en cornflakes met melk. Al gebeurde dat donderdagochtend, na een korte nacht, wel met kleine oogjes. Het verslag over de avond voordien in Het Laatste Nieuws werd wel enthousiast gelezen. Op de achtergrond speelde de radio, ook al met overal nieuws over de nieuwe Heemskinderen. “We zijn nog moe van gisteravond”, bekent Wout. “Zoveel aandacht, filmmomenten en vragen van journalisten, het hield niet op. We waren echt overdonderd. We hebben nog nooit in heel ons leven zoveel aandacht gekregen. Deze nacht hebben we goed geslapen. Al ben ik wel een paar keer wakker geworden met de vraag ‘we zijn toch niet gefopt? Dit is toch geen grap?’ Maar het is allemaal echt en we zijn alle vier echt blij met de titel.”

Vier Heemskinderen aan het ontbijt, die eten cornflakes en boterhammen met speculoospasta.
Geert De Rycke Vier Heemskinderen aan het ontbijt, die eten cornflakes en boterhammen met speculoospasta.

Maarten kan het nog altijd amper geloven dat hij en zijn broers echt de Vier Heemskinderen zijn. “We hebben heel veel stress gehad en dachten echt dat we zouden afvallen omdat we niet onafgebroken in Dendermonde hadden gewoond. Maar toen bleek dat dit ook voor de andere gezinnen het geval was, werd vervolgens snel duidelijk dat wij aan de meeste criteria voldeden. Wat een opluchting! Ik werd ook meteen overstelpt door enthousiaste reacties van klasgenoten.”

Extra oefeningen lenigheid

Die klasgenoten, van het vierde jaar Humane Wetenschappen in het Oscar Romerocollege ontvingen Maarten met applaus eens de schooldag gestart. Ze blijken bij de grootste supporters van de jongen. “De meesten van ons hebben woensdagavond op de voet proberen volgen wat er gebeurde tijdens de aanstelling”, zegt Jean De Saedeleir. “We zijn allemaal razend enthousiast en trots op Maarten.” Directeurs Tomas De Wilde en Merel Henau zochten de klas op met felicitaties en klastitularis Katrien Van der Jeught, op en top echte Dendermondenaar, is trots met een Heemskind in haar klas. “We hebben op onze school nu een echte Bekende Dendermondenaar, een celebrity zeg maar”, zegt directeur De Wilde. “Dit is een unicum voor onze school en iedereen is superfier.”

Maarten in het midden tussen zijn klasgenoten van vier Humane Wetenschappen: “We zijn allemaal trots op hem!”
Geert De Rycke Maarten in het midden tussen zijn klasgenoten van vier Humane Wetenschappen: “We zijn allemaal trots op hem!”

Ook de tweeling Lander en Stan werden bij aankomst op de speelplaats van de basisschool van het Oscar Romerocollege aan het Sas meteen omstuwd door kinderen. Knuffels en gejoel waren hun deel, en heel veel vragen. Over zwaarden en harnassen bijvoorbeeld. “Met zwaarden op het Ros Beiaard, dat gaat supercool zijn”, antwoordden Lander en Stan geduldig. “En we denken dat die harnassen ons ook lekker warm gaan houden.” Ook turnjuf Nancy was er als de kippen bij met gelukwensen. “Ik ga in de turnlessen extra oefeningen op lenigheid geven”, belooft ze. “Ik heb er nu al bewondering voor dat jullie zoveel uren in split op het Ros Beiaard gaan moeten zitten.” Pech voor meisjes die Heemskind Stan graag aan de haak willen slaan overigens: de jongen heeft al een liefje, Sofie. Die had een leuk cadeautje en kaartje voor haar held klaar.

Pech voor meisjes die Heemskind Stan graag aan de haak willen slaan: de jongen heeft al een liefje, Sofie.
Geert De Rycke Pech voor meisjes die Heemskind Stan graag aan de haak willen slaan: de jongen heeft al een liefje, Sofie.

Aftellen naar officiële aanstelling

Ondertussen zat Wout al in de rekenles in het zesde leerjaar. Want ook Heemskinderen moeten opletten in de klas en oefeningen maken. Maar in het klaslokaal hing wel een zekere spanning van fiere medeleerlingen. “Toen mama vertelde dat de Cassimans gewonnen waren, ben ik gewoon compleet door het dak gegaan”, zegt Seth. “Iedereen vindt dit supertof.” Dat beaamt ook juf Karen. “We gaan hier vandaag in de klas nog veel over praten”, zegt ze. “Wat een eer hebben wij om een Heemskind in ons midden te hebben.”

Heemskind of niet, voor Wout stonden er op school ook rekenoefeningen op het programma.
Geert De Rycke Heemskind of niet, voor Wout stonden er op school ook rekenoefeningen op het programma.

Ondertussen kunnen Maarten, Wout, Stan en Lander de weken beginnen aftellen naar hun officiële aanstelling. Dat zal gebeuren tijdens de jaarlijkse Nieuwsjaarsreceptie van de stad, op de Grote Markt, op zondag 5 januari. De vorige Vier Heemskinderen, de broers Van Damme, zullen dan officieel de zwaarden overhandigen. Iedereen zal welkom zijn om dat plechtig moment mee te maken.

Turnjuf Nancy was er als de kippen bij  om de tweeling Stan en Lander te feliciteren. “Er komen extra oefeningen lenigheid in de turnlessen”, belooft ze.
Geert De Rycke Turnjuf Nancy was er als de kippen bij om de tweeling Stan en Lander te feliciteren. “Er komen extra oefeningen lenigheid in de turnlessen”, belooft ze.
“We zijn compleet door ons dak gegaan toen we hoorden dat Wout en zijn broers de nieuwe Vier Heemskinderen zijn”, klinkt het in het zesde leerjaar.
Geert De Rycke “We zijn compleet door ons dak gegaan toen we hoorden dat Wout en zijn broers de nieuwe Vier Heemskinderen zijn”, klinkt het in het zesde leerjaar.
Omstuwd door vrienden. Het enthousiasme bij de klasgenoten van Stan en Lander kan niet op.
Geert De Rycke Omstuwd door vrienden. Het enthousiasme bij de klasgenoten van Stan en Lander kan niet op.
“Kijk mama, we krijgen al meteen leuke kaartjes ook!”
Geert De Rycke “Kijk mama, we krijgen al meteen leuke kaartjes ook!”1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernd Vaes

    Die kinderen beseffen nog niet, wat van hen verlangt zal worden: urenlang in extreme spreidstand op een veel te brede houten rug van een kunstpaard. Dat vraagt intense training, die ze zullen ondergaan. Het aanhoudend schommelen van het kunstpaard zal hen laten ondergaan hoe hard hout kan zijn. Ergens is dit toch wel een soort kindermishandeling...