Nieuwe thuis voor Vereniging voor Familiekunde

ARCHIEF VAN 210 VIERKANTE METER VINDT ONDERKOMEN IN VOORMALIG KLOOSTER

Voorzitter Ben Waterschoot (links) en Tony Drieghe van de Vereniging voor Familiekunde zijn opgelucht dat er nu toch een nieuw onderkomen gevonden is.
Foto Geert De Rycke Voorzitter Ben Waterschoot (links) en Tony Drieghe van de Vereniging voor Familiekunde zijn opgelucht dat er nu toch een nieuw onderkomen gevonden is.
De Vereniging voor Familiekunde van Dendermonde heeft eindelijk een geschikt nieuw onderkomen gevonden voor haar tienduizenden documenten tellende archief. De huisvestingsproblemen sleepten jaren aan maar zijn nu dus opgelost. Dankzij het Oscar Romerocollege kan de vereniging gebruik maken van het voormalig klooster Sint-Vincentius.

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde van Dendermonde helpt sinds de jaren tachtig mensen bij het opzoeken van hun stamboom en het samenstellen van hun familiegeschiedenis. Het werkingsgebied strekt zich uit over 27 gemeenten in en rond Groot-Dendermonde. Vanuit het klooster van de Zwartzusters-Augustinessen aan de Vlasmarkt in hartje Dendermonde werd een stevige werking uitgebouwd. Maar de voorbije jaren leek het voortbestaan van de vereniging bedreigd.


"De onzekerheid bereikte haar climax toen we in september 2016 definitief onze opzeg kregen om het gebouw aan de Vlasmarkt te verlaten", zegt voorzitter Ben Waterschoot. "De zusters hadden ons al een tijd geleden laten weten dat we het pand zouden moeten verlaten. Een bouwpromotor plant een herinrichting van het vroegere Zwartzusterklooster. Daarnaast staan er assistentiewoningen en een ondergrondse parking op stapel. Voor de Familiekundigen is geen plaats voorzien."


De Vereniging voor Familiekunde zocht naarstig naar een oplossing en evalueerde verschillende alternatieve locaties. Onder andere de vroegere abdijschool, de pastorie van Appels, bureelruimte in de Brusselsestraat en een voormalig advocatenkantoor aan de Dammen passeerden de revue, maar stuk voor stuk bleken ze niet geschikt. "Het is ook niet evident om een enorm uitgebreid archief van liefst 157.636 rouwbrieven, 58.471 rouwprenten, 68 lopende meter aan documenten en een bibliotheek van meer dan 2.100 titels te herhuisvesten. We beschikten over 210 vierkante meter ruimte daarvoor. Dat vervang je niet zomaar. Bovendien beschikken we niet over de nodige financiën om zo maar eender wat te huren."

Water aan de lippen

Maar dat is nu toch wel gelukt, net op het moment dat het water de familiekundigen aan de lippen stond. "Op de valreep bracht het Oscar Romerocollege de ultieme redding", zegt een opgeluchte Waterschoot. "Het is bereid gevonden ons een onderkomen te verlenen in lokalen van het voormalig klooster Sint-Vincentius aan de Kerkstraat. We kunnen ons archief daar onderbrengen. De verhuis is een hele klus maar we hebben veel enthousiaste medewerkers om te helpen."


Na jarenlange onzekerheid is er nu dus terug een toekomst voor de werking van de Vereniging voor Familiekunde in Dendermonde. "Nu kunnen we optimaal verder blijven zorgen voor het familiaal genealogisch erfgoed van deze regio", klinkt het. "En dat op een symbolische plaats waar sinds eeuwen de zorgfunctie van de congregatie Sint Vincentius a Paulo de hoofdbekommernis was. We werken nu hard om een nieuw documentatiecentrum uit te bouwen. We gaan daarbij niet overhaast te werk. De primeur en de officiële inhuldiging zijn voorzien voor midden maart."