Nieuwe stek Speelplaneet klaar in 2017

ENERGIEZUINIG JEUGDCENTRUM BEVINDT ZICH GROTENDEELS ONDERGRONDS

Enkele monitoren van de Speelplaneet op het terrein van de speelpleinwerking.
Marc Goossens Enkele monitoren van de Speelplaneet op het terrein van de speelpleinwerking.
In 2016 wordt de eerste steen van het nieuwe jeugd- en dienstencentrum in Appels gelegd. Het ontwerp is klaar en de stad gaat nu op zoek naar een aannemer. De nieuwbouw moet in de eerste plaats een thuis bieden aan speelpleinwerking De Speelplaneet, maar ook lokale verenigingen en de wijkagent krijgen er onderdak.

De Dendermondse Speelpleinwerking De Speelplaneet had er al heel wat omzwervingen opzitten toen ze enkele jaren geleden een vaste stek kreeg op de terreinen van gemeenteschool De Appelbloesem aan de Heirstraat. Sindsdien bleef de werking groeien en was er dus nood aan extra (speel)ruimte. "In 2010 werd beslist om een nieuwbouw op te trekken", zegt schepen Leen Dierick (CD&V). "De weg was lang, maar uiteindelijk komt de realisatie nu in zicht. Architectenbureau Atelier Kyoto heeft een mooi ontwerp uitgetekend. Het is bovendien uniek omdat het grootste deel van het gebouw zich ondergronds bevindt.De nieuwbouw komt aan de rechterzijde van het huidige school." Belangrijk is ook dat het gebouw duurzaam en energiezuinig is. Er wordt onder andere geïnvesteerd in groendaken. De lokalen worden verwarmd door middel van een warmtepomp en er wordt geventileerd met warmterecuperatie.

Het ontwerp voor het nieuwe jeugd- en dienstencentrum .
kos Het ontwerp voor het nieuwe jeugd- en dienstencentrum .

797.000 euro

Nu het ontwerp klaar is, zoekt het stadsbestuur een aannemer om de nieuwbouw te realiseren. Aan de werken hangt een prijskaartje van zo'n 797.000 euro. "Normaal wordt de eerste steen in 2016 gelegd", zegt Dierick. Het ondergrondse deel van de nieuwbouw omvat een polyvalente zaal van meer dan tweehonderd vierkante meter, met keuken en foyer. Er is ook vergaderruimte en opbergruimte met materiaalkasten. Zo kunnen ook andere lokale verenigingen van het gebouw gebruik maken. Er is ook repetitieruimte voor jeugdkoor Jeko van Appels. "Een win-win-situatie want ook de school kan dit gebruiken en als het vakantie is het aan de speelpleinwerking", zegt Dierick. "Bovendien zijn we ervan overtuigd dat de polyvalente ruimte de kwaliteit van de speelpleinwerking nog zal verhogen. We zullen de kinderen nog beter kunnen opvangen in een aangepaste omgeving."


In het bovengrondse deel krijgt de wijkagent een vaste stek. Ook de gemeenteschool krijgt er een extra kantoor. Daarnaast komt er ook sanitair voor tweehonderd kinderen, met aparte toiletten voor kleuters, jongens en meisjes. Er worden ook een tweetal douches geplaatst. Verder zijn er in het jeugdcentrum van 551 vierkante meter groot nog een vestiaire, wachtzaal en technische ruimtes.

Buitenaanleg

Het ontwerp van de buitenaanleg van het terrein is nog niet helemaal klaar. "Daar zullen alle partners nog bij betrokken worden, zodat ook dit terrein er zal bijliggen volgens hun noden", zegt Dierick. "Het staat wel al vast dat de groene speelzone achteraan helemaal bewaard moet blijven." Een firma trekt de nieuwbouw op, maar de technische dienst zal daarna zelf zorgen voor de binnenafwerking. Het nieuwe jeugd- en dienstencentrum is vermoedelijk gebruiksklaar in 2017.