Nieuwe IBO Speelvogels klaar tegen maart 2019

Leegstaande gebouwen De Schakel worden volledig verbouwd • Bestaande capaciteit wordt niet uitgebreid

De kinderen van de buitenschoolse kinderopvang maken al eens kennis met hun nieuwe thuis.
Geert De Rycke De kinderen van de buitenschoolse kinderopvang maken al eens kennis met hun nieuwe thuis.
De nieuwe buitenschoolse kinderopvang De Speelvogels zal tegen maart 2019 klaar zijn. De verbouwingswerken van enkele leegstaande gebouwen in de gemeenteschool van Baasrode zijn volop bezig. Dat maakt een verhuis van de huidige IBO aan de Sint-Ursmarusstraat naar de nieuwe locatie mogelijk. Extra plaatsen zijn er niet voorzien.

Rondom de nieuwe locatie voor IBO De Speelvogels, tussen Molenberg en Kloosterstraat, lijkt het terrein nog een regelrechte bouwwerf. Ook binnenin is er nog veel werk, maar kinderen en hun ouders die momenteel gebruik maken van de Baasroodse kinderopvang kregen wel al de kans om eens te komen kennismaken met hun nieuwe stek. Ze kregen een gele veiligheidshelm op het hoofd om op verkenning te gaan in de nieuwe lokalen en plannen te bestuderen. "We maken ons sterk dat een verhuis tijdens de krokusvakantie 2019 zal kunnen plaatsvinden", zegt schepen Leen Dierick (CD&V). "De werken starten momenteel de afwerkingsfase."

Eerste plannen om de buitenschoolse kinderopvang in Baasrode te verhuizen van de huidige stek aan de Sint-Urmarusstraat naar de Kloosterstraat ontstonden al eind 2014. De huidige IBO biedt plaats aan een kleine vijftig kinderen, maar het gebouw is sterk verouderd en de infrastructuur versleten. Bovendien is het pand te krap. De huidige locatie renoveren en uitbreiden, bleek onbegonnen werk en zou te duur uitvallen, zodat het stadsbestuur koos voor een nieuwe locatie. Die werd gevonden in enkele leegstaande lokalen van de kleuterafdeling van gemeenteschool De Schakel aan de Kloosterstaat.

Bestaande capaciteit blijft behouden

Vier bestaande lokalen van de school worden momenteel volop verbouwd. Ze werden volledig gestript tot ruwbouw om er vervolgens een inkom met onthaal, een EHBO-lokaal en speel- en verblijfsruimte te kunnen inrichten. "De verbouwing bestaat uit een volledige vernieuwing van alle technieken zoals verwarming, verlichting en elektriciteit", zegt Dierick. "Ook de vloeren worden gerenoveerd en geïsoleerd. Aan de voorgevel wordt al het oude houten schrijnwerk vernieuwd. Bovendien is een nieuwbouw opgetrokken die aansluit aan het oudere gebouw. Daar krijgen refter, personeelsruimte en keuken een plaats."

De verbouwing en renovatie kosten ongeveer 581.000 euro. "In ruil krijgen de kinderen die gebruik maken van de IBO een frisse, aangename en eigentijdse thuis", zegt Dierick. "Voor de inrichting gaan we met veel kleur werken, zodat alles vrolijk en kindvriendelijk oogt."

De bestaande capaciteit van 47 kinderen blijft wel behouden. Hoewel in Baasrode ouders regelmatig klagen over wachtlijsten door gebrek aan voldoende opvangplaatsen, komt er geen uitbreiding. Wel organiseert de stad sinds vorig schooljaar voor- en naschoolse opvang in de twee Baasroodse basisscholen met gediplomeerd personeel. Dat leverde veertig extra plaatsen op.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bavo Nys

    Super dat het nieuwe gebouw bijna af is. Jammer dat er tijdens de vakanties geen extra capaciteit zal zijn... Een gemiste kans.