Nationale staking: te verwachten hinder lijkt mee te vallen, Voka helpt werkwilligen

De Stadswinkel van Dendermonde zal op de nationale stakingsdag zeker open zijn, zodat de dienstverlening gegarandeerd is.
Geert De Rycke De Stadswinkel van Dendermonde zal op de nationale stakingsdag zeker open zijn, zodat de dienstverlening gegarandeerd is.
Voka Oost-Vlaanderen kondigt in Dendermonde hulp aan voor werkwilligen op de nationale stakingsdag woensdag 13 februari. Zij kunnen gebruik maken van de flexwerkplaatsen in de Voka-kantoren aan de Noordlaan. Daar kunnen ook kinderen opvangen worden. Voorlopig lijkt de te verwachten hinder door de staking in deze regio overigens mee te vallen.

De vakbonden roepen woensdag 13 februari op tot een nationale staking, om de eisen voor sterkere loonstijgingen kracht bij te zetten. Ook in Dendermonde en omgeving zullen werknemers het werk neerleggen, maar uit een eerste rondvraag blijkt dat de hinder minimaal wordt ingeschat.

Zo blijven de Dendermondse scholen gewoon open en vinden de voorzien lessen plaats. “We verwachten een heel beperkte impact van de staking op de klasvloer”, zegt Hans Vanhulle, directeur van het Oscar Romerocollege. “De lessen zullen dus gewoon doorgaan. We verwachten eigenlijk dat het openbaar vervoer de belangrijkste hinderpaal zal vormen om leerlingen op school te krijgen.”

Ook in de Dendermondse basisscholen klinkt eenzelfde geluid en zijn er haast geen leerkrachten die staken. “Ondanks de grote noden en het feit dat de werkdruk hoog ligt én ondersteuning voor de scholen blijkbaar niet prioritair is, nemen onze leerkrachten hun verantwoordelijkheid op. Ze gaan gewoon door met hun werk in functie van de kinderen en hun ouders”, zegt Chris Pauwels, directeur van scholengemeenschap Schelde- en Denderland.

Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius heeft weet van een dikke veertig personeelsleden die zullen staken. Maar daar zullen patiënten niets van merken. “Voor de diensten met grote stakingsbereidheid is gezocht naar een manier om de patiëntenzorg te kunnen waarborgen”, zegt woordvoerder Dominique Potteau. “In overleg met de artsen is ook gekeken welke ingrepen kunnen verplaatst worden naar een andere dag deze week. Er zijn geen opvorderingen van personeel nodig om de dienstverlening te waarborgen.”

In welke mate de afvalophaling verstoord zal zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt wel zeker gestaakt bij afvalintercommunale Verko.
Geert De Rycke In welke mate de afvalophaling verstoord zal zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt wel zeker gestaakt bij afvalintercommunale Verko.

Stakerspiket Verko

Het ACOD kondigde wel al aan dat het een stakingspiket zal voorzien aan de terreinen van afvalintercommunale Verko, aan de Bevrijdingslaan in Appels. Daar zal, gezien de sociale onrust die er al een tijdje woedt, zeker gestaakt worden. “We hebben nog geen zicht op hoeveel stakers er zullen zijn, noch op de gevolgen voor de afvalinzameling”, zegt directeur Kris Verwaeren. “Dat zal pas woensdagochtend rond 7 uur duidelijk zijn. Verko zal updates over afvalrondes communiceren via website en facebook.”

Ook bij de stadsdiensten en gemeentediensten in Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout lijken er op het eerste zicht niet veel stakende personeelsleden, zodat de dienstverlening er woensdag gewoon kan doorlopen. Bij de Stadswinkel in Dendermonde bijvoorbeeld zijn er geen stakers, zodat die zeker zal open zijn. Het sociaal restaurant TVORK zal wel gesloten zijn.

Voka stelt haar kantoren met flexibele werkplekken open voor werkwilligen die hun bedrijf niet binnen zouden kunnen.
Geert De Rycke Voka stelt haar kantoren met flexibele werkplekken open voor werkwilligen die hun bedrijf niet binnen zouden kunnen.

Flexwerkplaatsen

Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen heeft haar eigen manier om op de nationale staking te reageren. Die noemt de staking ‘inhoudelijk niet onderbouwd en nefast voor het concurrentievermogen van de ondernemingen’. “Daarom wil Voka maximaal kansen geven aan werkwillige medewerkers van bedrijven die woensdag wel hun job correct willen doen”, zegt gedelegeerd bestuurder Geert Moerman. “In het Voka-kantoor in Dendermonde zullen alle flexwerkplaatsen open staan voor ondernemers en medewerkers die hun bedrijf niet in kunnen. Naast de praktische werkruimte, met koffie en croissants, kan de co-working ook tot boeiende ontmoetingen leiden. We voorzien bovendien ook kinderopvang als leerlingen door de staking niet op school zouden terecht kunnen. We hebben een leuk programma uitgewerkt rond ondernemerschap om de kinderen in onder te dompelen.”

Voka richt ook een brief aan alle burgemeesters om er tijdens de actiedag over te waken dat de wegen niet worden afgezet en op die manier de toegang tot bedrijventerreinen zou worden versperd. “De burgemeesters worden als hoofd van de politie geacht de wet toe te passen en toegang en veiligheid op de wegen te verzekeren”, klinkt het. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.