Na oproep Sofie Lemaire: ook in Dendermonde meer vrouwelijke straatnamen welkom

Mevrouw Courtmans is voorlopig de enige vrouwelijke inwoner van Dendermonde die een straat en park naar zich genoemd kreeg.
Geert De Rycke Mevrouw Courtmans is voorlopig de enige vrouwelijke inwoner van Dendermonde die een straat en park naar zich genoemd kreeg.
De oproep van Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire om onder het motto #meervrouwopstraat nieuwe straatnamen naar vrouwen te noemen, kan ook in Dendermonde op bijval rekenen. Momenteel scoort de Ros Beiaardstad niet al te best, en daar mag van burgemeester Piet Buyse verandering in komen. “Al moeten voorstellen wel vanuit het Forum Cultuur komen”, zegt hij. 

Te weinig straten zijn vernoemd naar een vrouw en daar wil Sofie Lemaire van Radio 1 iets aan doen. Ze roept Vlaamse steden en gemeenten op om mee op de kar te springen. Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt, engageerden zich al om er meer aandacht aan te schenken.

Ook het Dendermondse stadsbestuur blijkt bereid vrouwen een betere plaats te geven als het op straatnamen aankomt. In de Ros Beiaardstad is het momenteel alleszins niet al te best gesteld op dat vlak. Op enkele straten genoemd naar vrouwelijke heiligen en de Koningin Astridlaan in het centrum na, is er welgeteld één straat genoemd naar een bijzondere vrouw uit de Dendermondse geschiedenis: Mevrouw Courtmansstraat en Mevrouw Courtmanspark in Oudegem.

Welgeteld één straat in Dendermonde is genoemd naar een bijzondere vrouw uit de Dendermondse geschiedenis:
Geert De Rycke Welgeteld één straat in Dendermonde is genoemd naar een bijzondere vrouw uit de Dendermondse geschiedenis:

Mevrouw Courtmans

“En zelfs dat is eigenlijk een uitzondering”, zegt burgemeester Buyse. “Meestal worden de straatnamen in onze stad afgeleid van oude toponiemen en dus zijn de meeste geen namen van personen. Als er al persoonsnamen voorkomen, zijn dit vaak burgemeesters, pastoors, schilders en dichters. Daarbij zijn weinig vrouwennamen terug te vinden. Mevrouw Courtmans is een uitzondering, maar zij kreeg terecht een straat en park naar haar genoemd.”

Johanna Courtmans-Berchmans of Vrouwe Courtmans was een schrijfster van poëzie, toneel, en sociaal bewogen novellen en romans. Ze was onderwijzeres, schooldirectrice en een maatschappelijk geëngageerd schrijfster, één van de belangrijkste vrouwelijke auteurs in Vlaanderen tijdens de negentiende eeuw. Buyse, zelf historicus, vindt alvast nog wel wat bijzondere vrouwennamen terug in de rijke geschiedenis van de stad. “Onze stadsgidsen hebben zelfs een wandeling rond ‘Sterken Vrouwen van Dendermonde’ ontworpen”, zegt hij. “Bij de ‘Heren van Dendermonde’ in de twaalfde tot veertiende eeuw, tellen we zeker enkele vrouwelijke vorsten zoals Mathilde, Beatrijs van Saint-Pol en Maria van Vlaanderen. Hun standbeelden sieren het stadhuis en naar hen werd in het stadhuis de Mathildezaal genoemd.”

Vrouwe Courtmans was een schrijfster van poëzie, toneel, en sociaal bewogen novellen en romans, één van de belangrijkste vrouwelijke auteurs in Vlaanderen tijdens de negentiende eeuw.
Geert De Rycke Vrouwe Courtmans was een schrijfster van poëzie, toneel, en sociaal bewogen novellen en romans, één van de belangrijkste vrouwelijke auteurs in Vlaanderen tijdens de negentiende eeuw.

Als Buyse naar vroegere burgemeesters en industriëlen van Dendermonde kijkt, vindt hij vooral mannennamen. “Al was in Appels Isabella Segers burgemeester van 1921 tot 1938. Zij was één van de eerste vrouwelijke burgemeesters van België”, weet hij. “En bij de industriëlen is Marie-Louise Goens, één van de twee stichters van de touwslagerij Vertongen-Goens, een uitzondering. Vrouwelijke religieuzen leefden eerder teruggetrokken, maar de laatste grootjuffrouw van het begijnhof, Ernestine De Bruyne, was wel een bekende Dendermondenaar. Maar we hebben al een Begijnhof én een De Bruynlaan. Bij de kunstenaars telt de stad toch ook enkele belangrijke vrouwen: dichteres Rosiana Coleners, fotografe Léonie Byl en beeldhouwster Jeanne De Dijn. Van die laatste zijn al tal van standbeelden in de stad te bewonderen.”

Suggesties

Heel veel kansen om bijkomende straten naar Dendermondse vrouwen te noemen, levert een zoektocht dus niet op. Maar Buyse staat zeker niet weigerachtig tegenover het idee. “Al moet wel gezegd dat bij ons straatnamen worden gekozen op advies van de Werkgroep Cultureel Patrimonium, binnen het Forum Cultuur. Als er meer vrouwennamen moeten komen, moet het initiatief dus van het Forum komen”, klinkt het. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.