Na 11 jaar groen licht over hele lijn: Gevangenis komt op site Oud Klooster

Het project voor de gevangenis ligt al jaren klaar.
RV Het project voor de gevangenis ligt al jaren klaar.
De stad Dendermonde haalt opgelucht adem. Na 11 jaar procedureslag heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen de laatste twee procedures in beroep nietig verklaard. Geen enkele procedure staat de bouw van de gevangenis in Dendermonde op de site van het Oud Klooster nog in de weg. Het is dus honderd procent zeker dat er binnen een aantal jaar een gloednieuwe en ook broodnodige gevangenis in de stad staat. “Dit is een grote en zeer belangrijke stap voor onze stad”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). 

Na 11 jaar kan men binnenkort echt beginnen aan de eerste steenlegging van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. Het gebouw moest er normaal al vele jaren staan, maar door procedures en betwistingen van enkele buurtbewoners kwam er jarenlang geen beweging meer in het dossier. Actiecomités dienden jarenlang nieuwe bezwaarschriften in tegen de bouw. Zo liepen er beroepsprocedures rond de bouw- en milieuvergunning van het nieuwe complex, werd een zaak aangespannen tegen de aanleg van de ontsluitingsweg bij de Raad van Vergunningsbetwistingen en werden eerder al twee keer de Provinciale Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (PRUP) vernietigd door de Raad van State.

Maar de actiecomités trekken nu toch aan het kortste eind. Op 8 juli kwam er al goed nieuws voor de stad over het beroep tegen de milieuvergunning. De Raad Van State verklaarde die toen nietig, en ook nu heeft de Raad van Vergunningsbetwisting de laatste twee beroepen verworpen. De Raad moest zich nog buigen over de ontsluitingsweg en de bouwvergunning voor de gevangenis zelf, en oordeelde nu dat ook hier de beroepen ongeldig zijn en dat de bouw gewoon kan starten. De nieuwe gevangenis zal plaats bieden aan 444 gedetineerden. 

Foto Geert De Rycke

Opgelucht

De stad Dendermonde reageert bijzonder opgelucht. “Dit is heel belangrijk nieuws voor onze stad”, aldus burgemeester Piet Buyse. “Wij hebben hier zo lang een strijd tegen gevoerd, die heel lang heeft gelopen terwijl dit eigenlijk niet nodig was. Dit is een serieuze opluchting voor onze stad en voor iedereen die zich heeft ingezet voor dit project”, klinkt het. “We zijn honderd procent zeker dat de gevangenis er komt, en dat is het belangrijkste.” 

Ook minister van Justitie Koen Geens is tevreden met deze beslissing. “De nood aan nieuwe gevangenissen is groot. Ik heb de procedures altijd van nabij gevolgd. Het is goed dat er nu effectief kan gestart worden met de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde”, aldus Geens. 

Timing nog niet bekend

Over de concrete timing is op dit moment nog niets bekend. Mogelijk moeten er, gezien de duur van het hele project, nog wel een paar updates gebeuren. “Na het bouwverlof zullen we verder onderhandelen en praten met de nodige partners om de bouw te laten starten. We willen hier mee zo snel mogelijk van start gaan”, besluit Buyse. Het project van de bouw voor de gevangenis kostte intussen al meer dan 3,5 miljoen euro. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dany Van Hecke

  Dat de rechter die actievoerders eens veroordeelt tot het betalen van alle gerechtskosten die dit al die jaren meebracht + de kosten van de opgelopen vertragingen, die " groene jongens" zullen dan wel 2 keer nadenken alvorens weer dwars te gaan liggen wanneer hun bezittingen en woning in beslag genomen worden om de miljoenenschade die ze veroorzaakt hebben te dekken, er is nu ook al een actiecomité tegen het nieuwe station ook, belachelijk gewoon.

 • Andy Duforet

  Wel erg en wij moeten meer groen in de tuin we moeten alles uitbrekke en stad Dendermonde doet dat beetje natuur dat het nog heeft ook weg zij mogen het schande wij moeten alles uitbrekken van stad Dendermonde nu ik dit lees weet ik waar ik moet aan kloppen

 • Patrick Verbelen

  Dus vanaf nu kan men de rest daar ook als bouwgrond inkleuren, laat dat nu de hoofdreden zijn waarom die nieuwe gevangenis op die plaats moest en zou komen en niet op het Hoogveld, waar plaats zat is om 10 gevangenissen neer te poten.

 • Tim De Cock

  Dat dit zolang heeft geduurd is normaal. Dit was uiterst waardevol agrarisch gebied, daar mocht niet worden gebouwd. De politiek heeft het laatste stuk groen dat Dendermonde nog had nu ook nog kapot gemaakt, terwijl er naast de n41 (Hoogveld) nog meer dan plaats genoeg was. Maar ja de intercommunale zou dit niet graag hebben gehoord vrees ik. En wie zit er in de intercommunales...

 • etienne vijverman

  waarom moet alles zo lang duren en vooral veel nutteloze kosten voor er een spade in de grond is gegaan ????? niet verwonderlijk van de hoge belastingen in Belgie