N-VA wil stedelijk actieplan tegen zwerfvuil

Oppositiepartij N-VA heeft tijdens de jongste gemeenteraad de problematiek van het zwerfvuil aangekaart. Volgens raadslid Marius Meremans neemt de hoeveelheid alleen maar toe. Hij pleit voor een stedelijk actieplan tegen zwerfvuil.


"De cijfers rond zwerfafval mogen dan wel een dalende trend vertonen, het aantal klachten errond bij de politie stijgt wel", zegt Meremans. "Er is meer zwerfvuil en het wordt minder opgehaald. Bijgevolg ligt Dendermonde er vuil."


De stad nam evenwel al diverse maatregelen om het zwerfvuil in te dijken. Zo steunt de stad zwerfvuilmeesters, vrijwilligers die op pad gaan om afval op te ruimen. Een mobiele camera helpt sluikstorters te betrappen. Het aantal GAS-boetes op basis van camerabeelden is in een jaar tijd verdubbeld.


"Maar beter zou nog zijn dat de stad zelf een actieve rol opneemt in de strijd tegen zwerfvuil", zegt Meremans. "Er moet een actieplan komen. Daar hoort ook een goed gebruik van de 'netheidsbarometer' bij. Maar veel resultaten hebben we daar nog niet van gezien. We denken ook aan een jaarlijks netheidsrapport, meer mobiele camera's, sensibilisering en een stedelijke netheidsdienst." Burgemeester Piet Buyse (CD&V) is bereid in te gaan op het voorstel. (DND)