Minister haalt uw pmd-zak op

STEUN VOOR AFVALOPHALERS OP HERFSTDAG

Minister Schauvliege - in gepaste outfit - tijdens haar pmd-ronde.
Foto De Rycke Minister Schauvliege - in gepaste outfit - tijdens haar pmd-ronde.
Minister Joke Schauvliege had een echte herfstdag uitgekozen om gisteren samen met Verko-personeel het pmd op te halen. Maar het was voor de goede zaak: ze wilde de vuilnismannen en parkwachters een hart onder de riem steken. "Zo veel werk en toch gaat het snel. Knap."

Een 25-tal vuilniswagens reed gisterenochtend vroeg in colonne uit vanop de Verko-terreinen op de Bevrijdingslaan in Appels. Even voordien hadden ze van minister voor Leemilieu Joke Schauvliege (CD&V) en Verko-directeur Kris Verwaeren een thermos met verse soep gekregen. Minister Schauvliege stapte mee in een vuilniswagen en ging mee op ronde om pmd-afval op te halen. Zo wilde ze de afvalmedewerkers in de bloemetjes zetten en hen een hart onder de riem steken.

Respect

Tijdens de Week van de Afvalophaler wordt overal in Vlaanderen opgeroepen tot respect voor alle afvalmedewerkers. "Het is niet altijd evident", zegt Guy Verschelde, die gisteren met de minister op ronde ging. "Agressief en onbeleefd gedrag tegenover afvalophalers is een gekend probleem. Vaak worden we geconfronteerd met chauffeurs die erg weinig geduld hebben als ze achter de vuilniswagen rijden. We doen een job die broodnodig is, maar die niet iedereen wil doen. Dat verdient respect. Het is goed dat de minister eens meeloopt. Ik heb de indruk dat haar respect naar ons toe alleen maar gegroeid is, nu ze zelf ervaren heeft hoe het er aan toe gaat."


Schauvliege had niet meteen de makkelijkste ronde voor de boeg. Volgens het Verko-personeel is de ophaalronde voor pmd-afval de zwaarste: de zakken oppikken gaat sneller gaat omdat ze lichter zijn, maar daardoor is het parcours wel ettelijke kilometers langer. In Berlare hadburgemeester Katia Gabriëls wel koffie en koffiekoeken klaar gezet. "Gelukkig stond ik er niet alleen voor en kreeg ik hulp van de ervaren afvalophalers", zegt Schauvliege. "Ik ben ervan geschrokken op hoeveel zaken deze mensen tegelijk moeten letten: de vuilniswagen, ander verkeer en of de inhoud van de pmd-zak wel oké is en dan nog communiceren bij foutieve sortering. Tegelijk gaat het ongelooflijk snel. Dit is echt knap werk."


Verko verspreidde voor deze week ook stickers, die inwoners op hun vuilniszakken kunnen plakken en zo hun waardering tonen voor de afvalophalers. Er waren ook postkaarten om een boodschap achter te laten in het containerpark.

Ontploffen

"Bij Verko hechten we er veel belang aan dat onze ophalers en parkwachters het respect krijgen dat ze verdienen. Onze ophalers gaan door weer en wind de baan op en de andere weggebruikers houden niet altijd rekening met hen. Regelmatig krijgen zij zelfs te maken met verbale of fysieke agressie, net zoals onze recyclageparkwachters. Een opmerking over foutief sorteren in het containerpark, kan een bezoeker al doen ontploffen. De campagne deze week kan daar verandering in brengen."


De vuilnismannen kregen gisteren op het einde van hun ronde nog frietjes van Verko. Die vielen erg in de smaak na uren werken in stormweer.