Mikkadoos willen met carnaval meer volk op Grote Markt en kermis

Carnavalisten zetten jubileum smoutebollenbakkers Rodrigus in de kijker

De Mikkadoos willen door zoveel mogelijk volk gezien worden: “Het is teleurstellend na zoveel moeite als op de Grote Markt niet genoeg volk naar ons kijkt”.
Geert De Rycke De Mikkadoos willen door zoveel mogelijk volk gezien worden: “Het is teleurstellend na zoveel moeite als op de Grote Markt niet genoeg volk naar ons kijkt”.
Meer volk op de Grote Markt krijgen bij de apotheose van de carnavalsstoet. Dat willen De Mikkadoos bij het volgende carnavalsfeest in Dendermonde. Om dat te verwezenlijken pakken ze zelf uit met een grote actie: Ne Gäa Smoutebollenworp. Met het initiatief zetten ze ook smoutebollenkraam Rodrigus-Hafki in de kijker. Die vatten dit jaar voor exact de 25ste keer post op de kermis in Dendermonde.

Wie carnaval in Dendermonde de voorbije jaren bijwoonde, kan er niet omheen: de stoet kan niet altijd meer op de massale belangstelling van weleer rekenen. Dat laat zich ook op de Grote Markt voelen. “In twintig jaar tijd is er veel veranderd “, zegt Tim Buggenhout van De Mikkadoos. “Dat laat zich in alle steden wel voelen, en dus ook in Dendermonde. Het is een trend in de maatschappij dat de carnavals wat minder volk lokken. In Dendermonde vertaalt zich dat jammer genoeg ook op minder volk op de Grote Markt. Daar vindt elk jaar de apotheose van de stoet plaats. Het is enorm frustrerend voor carnavalisten als daar niet veel volk is. We komen dan voor de allereerste keer met onze wagen en kostuums buiten er zijn veel zenuwen en stress en we hebben enorm veel moeite gedaan voor dit moment. Als er dan niet volk naar kijkt, is dat teleurstellend. We zijn niet te beroerd om dat toe te geven.”

De Mikkadoos willen het tij keren. Daarvoor pakken ze uit met een bijzondere actie. “Met maar één doel: carnaval op de Grote Markt meer leven inblazen”, zegt Sven De Proft van de carnavalsvereniging. “Vanop de wagen zullen we een Gäa Smoutebollenworp organiseren. Iedereen mag komen grabbelen. De deelnemers maken kans op verschillende waardebonnen, waar ze onder andere mee naar de kermis kunnen. Zo brengen we niet alleen meer volk naar de Grote Markt, maar ook naar de kermis.”

De actie is niet toevallig gekozen. De carnavalisten lieten zich inspireren door het kraam Gezondsheidsgebak Rodrigu-Hafki dat elke carnaval in Dendermonde op de kermis terug te vinden is. Alle carnavalisten zijn er kind aan huis. “En dit jaar is het exact de 25ste keer dat Maria, Paquita en hun gezin in Dendermonde smoutebollen bakken”, zegt Buggenhout. “Dat mogen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Om hen te eren brengen we de kermis in de stoet, met de Gäa Smoutebollenworp.”

Mario, Paquita, dochter Femke en vriend Kevin vatten met carnaval voor de 25ste keer post in Dendermonde met hun smoutebollenkraam.
Geert De Rycke Mario, Paquita, dochter Femke en vriend Kevin vatten met carnaval voor de 25ste keer post in Dendermonde met hun smoutebollenkraam.

Mario en Paquita zijn blij met de aandacht. Zij zijn ondertussen de vierde generatie aan het roer van Gezondheidsgebak Rodrigus-Hafki. “Het was mijn overgrootvader die er indertijd, in 1930, mee begonnen is”, vertelt Paquita. “We trekken met onze smoutebollen heel Oost-Vlaanderen rond, maar Dendermonde dat voelt toch altijd als thuiskomen. We zijn hier een gevestigde waarde en merken onder andere bij de carnavalisten dat we graag gezien zijn hier. Vier weekends op een jaar zijn we in Dendermonde te vinden en dat zijn altijd goeie dagen voor ons. Katuit is onze allerbeste dag van het hele jaar.”

Of de Gäa Smoutebollenworp een jaarlijks evenement zal worden, is nog even koffiedik kijken. Daarvoor willen de Mikkadoos het succes van de eerste editie afwachten. “Afhankelijk van hoe dit in de smaak valt, gaan we ermee door’, klinkt het. “Het kindercarnaval op zaterdag is ook uit het niets ontstaan en groeit nu elke jaar. Dat kan met deze actie net zo gebeuren.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.