Met goed nieuws de vakantie in

STAD VINDT NIEUWE FIRMA DIE NIEUWBOUW ZAL VOORTZETTEN

Leerlingen van de Echo-school voor de nieuwbouw waar begin volgend schooljaar opnieuw aan verder gewerkt zal worden.
Foto Geert De Rycke Leerlingen van de Echo-school voor de nieuwbouw waar begin volgend schooljaar opnieuw aan verder gewerkt zal worden.
Goed nieuws voor de Echo-school uit Oudegem om het schooljaar mee af te sluiten. Het bouwdossier, dat al een jaar stil ligt, is uit het slop. In september zal een aannemer het nieuwbouwproject voor de school voortzetten. Dat lag stil na het faillissement van de eerste bouwfirma.

Al meer dan tien jaar wacht de gemeentelijke basisschool Echo aan de Ouburg in Oudegem op een nieuwbouw. De school kampt met plaatsgebrek, door een groeiend aantal leerlingen. Containerklassen werden hiervoor al lang geleden opgericht, maar zijn ondertussen compleet versleten. Dat er in 2015 eindelijk gestart werd met een nieuwbouwproject, was voor leerlingen en leerkrachten dan ook erg goed nieuws. Alleen kwam er in juni 2016, terwijl de ruwbouwwerken volop bezig waren, een domper op de vreugde. De aannemer die de bouw moest uitvoeren, ging immers failliet en daardoor kwam de hele werf stil te liggen.


"En terwijl de kinderen eigenlijk dit schooljaar al hun intrek in de nieuwbouw zouden moeten genomen hebben, zaten ze dus de voorbije maanden nog altijd op een bouwwerf", zegt schepen van gebouwen Leen Dierick (CD&V). "We hebben als stadsbestuur alles in het werk gesteld om deze impasse zo snel mogelijk op te lossen. Maar het is niet evident om een aannemer te vinden die de klus van iemand anders zomaar wil overnemen. Na een nieuwe aanbesteding en een volledige inventarisatie van de al gebeurde werken kwam er uiteindelijk gelukkig toch een geschikte kandidaat uit de bus."

Nog één schooljaar

Het is de firma Bouwwerken De Raedt die het nieuwbouwproject voor de Echo-school zal voortzetten. "Deze aannemer is net officieel aangesteld", zegt schepen van onderwijs Martine Van Hauwermeiren (CD&V). "In augustus zitten we rond de tafel en de werken zullen terug aangevat worden in september. Er zijn nog 150 werkdagen, een klein jaar dus, nodig om de bouw af te werken. We rekenen er dus op dat de Echo-school nog één schooljaar op de containerklassen beroep doet en het schooljaar daarop haar intrek neemt in de nieuwbouw."


Dat is alvast goed nieuws om het schooljaar af te sluiten en de vakantie in te gaan. Kersvers directeur Danny Verneirt is enthousiast. "We kijken er echt naar uit om met de school over degelijke en nieuwe lokalen te beschikken", zegt ze. "Met een vertraging van twee schooljaren, zal dat nu binnenkort eindelijk lukken. En dat is natuurlijk heel positief nieuws. Het zal ook helpen om de uitstraling van onze school te verbeteren, want de site zal er dan veel aantrekkelijker bijliggen."

Energiezuinig gebouw

Als de nieuwbouw er eindelijk zal staan, zal die plaats bieden aan twee nieuwe kleuterklassen rond een patio, een eetzaal met keuken, extra sanitair, twee nieuwe klassen van de lagere school en een directielokaal en leraarskamer. Om voldoende ruimte te hebben is ook een naastliggend perceel aan de Ouburg in gebruik genomen en een achterliggende woning aan de Zijpestraat gesloopt. De nieuwbouw moet bovendien een energiezuinig gebouw zijn, met diverse groenelementen. In een nog latere fase zal ook het huidige schoolgebouw nog gerenoveerd worden.