Make-over voor speelplein Donck

PLEIN MOET BRUISENDE ONTMOETINGSPLAATS WORDEN

Elyanne De Deene van het wijkcomité op het nu nog verwaarloosde plein.
Foto GDR Elyanne De Deene van het wijkcomité op het nu nog verwaarloosde plein.
Het speelplein in de wijk Donck-Vlotgraslaan wordt volledig heringericht, de werken starten nog eind deze maand. Het wijkcomité reageert alvast tevreden op de plannen

Het speelplein in de Donckwijk ligt er al een hele tijd verwaarloosd bij. Omdat speeltuigen versleten en niet veilig genoeg meer waren, werden die door het stadsbestuur afgebroken en weggenomen. "Het speelplein was nochtans heel populair", getuigt Elyanne De Deene van het wijkcomité Donck-Vlotgras.


"Vooral op woensdagnamiddag en in de zomer tijdens de vakanties lokte het veel volk. Maar sinds de speeltuigen weg waren verwaterde dat wat."

Herinrichting

Maar daar komt nu verandering in. Nog eind deze maand start Groep Intro met de herinrichting van het speelplein. Groep Intro biedt jongeren die het even wat moeilijker hebben op school begeleiding en tijdsbesteding aan. De jongeren zullen ingeschakeld worden om het speelplein opnieuw aan te leggen en weer aantrekkelijk te maken. "We willen van dit speelplein een bruisende ontmoetingsplaats maken voor alle buurtbewoners", klinkt het. Het plan voor de totale make-over voorziet verschillende speelaanleidingen, rustpunten en groenaanleg."Zo zal er onder andere een olifantenpad doorheen het speelplein lopen. Dat zal de beide delen van de wijk met elkaar verbinden", zegt schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V).

Waterspeeltoestel

"Er komen ook een groot waterspeeltoestel, picknickbanken en een palenbos. Maar ook groenaanplanting zal een grote rol spelen. Daarbij voorzien we een wilgenhut, het planten van enkele nieuwe bomen, het plaatsen van enkele snoephagen en een leifruittunnel." Het ontwerp kwam er niet zomaar. Daarvoor ging de jeugdopbouwwerker met enkele voorstellen naar de kinderen en jongeren van de Donckwijk, om te horen wat zij ervan vinden. "Zij zijn uiteindelijk de grootste gebruikers van het nieuwe plein", weet Verwaeren.


"Hun suggesties waren dan ook zeer welkom. Als zij zich kunnen vinden in het plan, zijn we zeker dat het plein ook goed gebruikt zal worden. De kinderen deden alleszins leuke voorstellen, waar we graag mee aan de slag gingen."

Natuurlijk spelen

De heraanleg van dit speelplein kadert in de visie 'natuurlijk spelen' die het stadsbestuur heeft ontwikkeld. "Jaarlijks pakken we één of meer pleintjes aan. We proberen deze dan nog aantrekkelijker te maken", zegt Verwaeren.


"In gesprekken met onze kindergemeenteraad ontdekten we dat ze vooral van avontuurlijk spelen houden. Dat kwam ook naar voor tijdens de Droomdag die we organiseerden om kinderen de kans te geven hun ideeën voor een leuker Dendermonde naar voor te brengen. Kinderen willen net iets meer dan een gewone schommel en een glijbaan. Ze hebben graag veel groen om te ravotten en avontuurlijke speeltuigen waarbij ze ook nog hun fantasie kunnen gebruiken. Daar proberen we nu op in te spelen." Bij het wijkcomité klinken alvast positieve geluiden over de make-over voor het speelplein. "Het zal er mooi uitzien en de site weer aantrekkelijker maken", zegt De Deene. "Daar kunnen we alleen maar blij om zijn."