Lopers veroveren centrum

OPBRENGT DWARS DOOR DENDERMONDE GAAT NAAR MS-LIGA

De organisatoren van Dwars door Dendermonde in de straten van het centrum.
Foto De Rycke De organisatoren van Dwars door Dendermonde in de straten van het centrum.
Zondag is het weer zover: duizenden lopers zullen dan opnieuw het centrum overspoelen tijdens Dwars Door Dendermonde. Het parcours doet niet alleen de historische kern aan, maar ook mooie groene landschappen. De opbrengst gaat naar de MS-Liga.

Dwars Door Dendermonde is al een succesverhaal van bij de start. Het team van de lagere school van het Oscar Romerocollege - dat de organisatie in handen heeft - zet alles op alles om van de zevende uitgave ook een topeditie te maken. "Elk jaar voeren we wat aanpassingen door om het nog beter te doen", zegt Marc Tackaert. "Dat is dit jaar niet anders."

Zwembad

Zo wordt de randanimatie dit keer gebundeld op de kleine speelplaats van het Oscar Romerocollege, omdat het daar aangenamer toeven is als de zon van de partij is. "Ook de vestiaire krijgt een andere plek, die voor de renners praktischer is. Vaste waarden als het zwembad blijven behouden", vertelt Tackaert.


Na de aanpassingen aan het parcours van vorig jaar, blijft de omloop dit jaar dezelfde. "We hebben er toen de trechterplaatsen uit gehaald, waardoor opstoppingen ontstonden voor de lopers", zegt Tackaert. "Daar kwamen zulke lovende reacties op dat we alles nu gewoon behouden. Onze grootste troef? De afwisselingen tussen het oude, historische stadsgedeelte en de natuur. We merkten dat deelnemers daar echt wel op af komen."


Bij de start zeven jaar geleden had niemand durven te hopen dat Dwars Door Dendermonde zou uitgroeien tot een populaire vaste waarde in de stad, met uitstraling tot ver daarbuiten. "We mikten aanvankelijk op een eenmalig initiatief, naar aanleiding van het 175-jarige bestaan van het Heilige-Maagdcollege", klinkt het. "We kozen voor een kleinschalig event, maar meteen was duidelijk dat het een succesformule was. We werden overrompeld en onze run blijft maar groeien."


De organisatoren vergeten ook het goede doel niet. De opbrengst van de stratenloop gaat naar de MS-Liga. "We proberen ons steentje bij te dragen om de MS-Liga Vlaanderen financieel te helpen, vooral het Sociaal Fonds dan. Hiermee krijgen mensen die het financieel moeilijk hebben, steun om bepaalde noodzakelijke aankopen te doen, zoals voor ergonomische hulpmiddelen. Daarnaast worden heel wat gratis activiteiten aangeboden, zoals een rondvaart met boot, een begeleide natuurwandeling, een barbecue, een familie-uitstap en een film- of theatervoorstelling."


Dwars door Dendermonde vindt plaats op zondag 13 maart. De kidsrun start om 13.30 uur. Vanaf 13.45 uur starten achtereenvolgens de 2,5 kilometer, de vijf kilometer en de tien kilometer. Supporters zijn welkom om langs het parcours de deelnemers aan te moedigen. Meer informatie: www.sport.be/runningtour/dwarsdoordendermonde