Liefst 180.000 euro dankzij Roparun voor nieuwe palliatieve vleugel Sint-Blasius

De werken aan de nieuwe vleugel voor de Palliatieve Eenheid schieten goed op. Het ziekenhuis kan op een schenking van 180.000 euro rekenen voor het project.
Geert De Rycke De werken aan de nieuwe vleugel voor de Palliatieve Eenheid schieten goed op. Het ziekenhuis kan op een schenking van 180.000 euro rekenen voor het project.
Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius van Dendermonde kan rekenen op een schenking van liefst 180.000 euro voor de bouw van een nieuwe palliatieve vleugel. De Stichting Roparun heeft beslist om het project aanzienlijk te steunen. Dat is te danken aan de inzet van verschillende teams uit de regio, zoals de Ros Beiaardrunners uit Dendermonde, die elk jaar aan de Roparun deelnemen.

Elk jaar kiest de Stichting Roparun verschillende goede doelen uit om geld aan te schenken. Die centen komen van de verschillende teams die aan de jaarlijkse Roparun, de estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam voor Kom op tegen Kanker, deelnemen. “Om mee te doen, betalen we een soort startgeld”, zegt Patrick De Smedt van de Ros Beiaardrunners uit Dendermonde, die al tien jaar meedoen met Roparun. “Dat halen teams bij elkaar met allerlei acties, zoals bijvoorbeeld joggings en wandelingen of de verkoop van wafeltjes, eetfestijnen,... De centen worden alleszins altijd wel besteed aan projecten ten voordele van kankerpatiënten.”

Dit jaar kan Dendermonde rekenen op een flink aandeel van het uit te delen budget. Het Woonzorgcentrum Mariatroon van Dendermonde bijvoorbeeld krijgt vijf positioneringskussens om het comfort van patiënten te verhogen, goed voor een bedrag van 2.200 euro. Het leeuwendeel gaat naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius van Dendermonde. Die kan rekenen op een schenking van liefst 180.000 euro. “Dat is het hoogste bedrag ooit dat een goed doel al heeft gekregen van Roparun”, weet De Smedt.

De schenking is mogelijk dankzij de inzet van verschillende Roparun-teams uit de regio, zoals de Ros Beiaardrunners.
Nele Dooms De schenking is mogelijk dankzij de inzet van verschillende Roparun-teams uit de regio, zoals de Ros Beiaardrunners.

Nieuwe ziekenhuisvleugel

Het Dendermondse ziekenhuis mag de centen gebruiken voor de bouw van een nieuwe vleugel aan de campus op de Kroonveldlaan. Daar krijgt de Palliatieve Eenheid onderdak. De werken, waar een kostenplaatje van in totaal 9 miljoen euro aan vast hangt, zijn volop bezig. “De schenking aan dit project past perfect binnen het motto van Roparun: leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”, zegt De Smedt. “Dit groot bedrag is mogelijk dankzij de inzet van verschillende teams uit de regio. Dit is niet alleen een bijdrage van de Ros Beiaardrunners, maar ook van ploegen uit Zele, Opstal, Asse, Opwijk en Hamme. Zij leveren keer op keer immense inspanningen om centen bij elkaar te krijgen. Wie die acties steunt of nog zal steunen, weet nu ook duidelijk dat dit geld wel degelijk heel nuttig wordt gebruikt.”

De Palliatieve Eenheid De Haven, de opnameafdeling voor mensen die zich in de laatste fase van een ongeneeslijke ziekte bevinden, heeft momenteel tijdelijk onderdak in de ruimte van het Sint-Blasiusziekenhuis waar vroeger het verloskwartier was gehuisvest. Tegen eind dit jaar moet de afdeling haar intrek nemen in een compleet nieuwe vleugel aan de Kroonveldlaan. Op het dak van het Chirurgisch Dagcentrum dat eerder werd gebouwd, komen twee extra verdiepingen. Daar krijgen de Palliatieve Eenheid en het revalidatiecentrum een thuis. De palliatieve afdeling zal er ook beschikken over een buitenterras, zodat patiënten naar buiten kunnen met een bed. Er komen ook een open leefruimte met keuken, salon, kinderhoek,... Er wordt alles aan gedaan om een thuis te creëren voor patiënten én hun familie. Een deel van de schenking van de Stichting Roparun zal ook gebruikt worden voor de aanleg van een stiltetuin.

Voorlopig is de Palliatieve Eenheid gevestigd in de ruimte van het Sint-Blasiusziekenhuis waar vroeger het verloskwartier gehuisvest was. Verantwoordelijke Jeaninne Van Der Vreken kijkt, samen met haar collega’s, uit naar de verhuis.
Geert De Rycke Voorlopig is de Palliatieve Eenheid gevestigd in de ruimte van het Sint-Blasiusziekenhuis waar vroeger het verloskwartier gehuisvest was. Verantwoordelijke Jeaninne Van Der Vreken kijkt, samen met haar collega’s, uit naar de verhuis.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.