Leegstaande abdijschool decor voor grootscheepse brandoefening

De abdijschool is een ideaal oefenterrein voor de hulpdiensten.
Koen Baten De abdijschool is een ideaal oefenterrein voor de hulpdiensten.
50 leden van het Dendermondse brandweerkorps zijn donderdagavond uitgerukt naar de abdijschool aan de Oude Vest. Niet voor een brand, maar wel voor een grootscheepse oefening. In het gebouw werd een zware brand in scène gezet, met meerdere mensen die bevrijd moesten worden. “De abdijschool leent zich perfect tot dit soort oefeningen, en zorgt voor realistische omstandigheden”, aldus luitenant Frank Van Droogenbroeck.

De oefening vond plaats omstreeks 19.30 uur. Enkele brandweermannen hadden zich op de bovenste verdieping geplaatst waarna bij de kazerne de oproep binnen kwam over een zware brand in de abdijschool. “De situatie die we ensceneerden was een zware brand, waarbij de gangen vol rook hingen, en de mensen die op de bovenste verdieping aanwezig waren niet meer naar buiten konden”, legt luitenant Frank Van Droogenbroeck uit. “De bedoeling was dat al deze personen met de ladderwagens naar beneden werden gehaald. Terwijl deden andere brandweermannen ook een hele zoektocht doorheen het gebouw.” 

Ook Djix en Sergeant-Majoor Filip Segers werden ingezet om naar twee personen te zoeken.
Koen Baten Ook Djix en Sergeant-Majoor Filip Segers werden ingezet om naar twee personen te zoeken.

50 brandweermannen

In totaal namen zo een vijftigtal brandweermannen van het korps van Dendermonde deel aan de oefening. “Hierbij waren ook vijf stagiairs aanwezig. We hebben er op dit moment zes in ons korps die bezig zijn aan de opleiding. Op het veld mogen zij nog niet veel doen. Deze oefening was voor hun dus de ideale gelegenheid om ervaring op te doen.”

De brandweer moest met de ladderwagens mensen bevrijden die vastzaten op de bovenste verdieping.
Koen Baten De brandweer moest met de ladderwagens mensen bevrijden die vastzaten op de bovenste verdieping.

Ook Sergeant-Majoor Filip Segers en zijn hond Djix namen deel aan de oefening. De brandweerman werd onlangs toegelaten bij B-fast. Zijn deel in de oefening was om twee slachtoffers te zoeken die zich vlakbij de brandhaard bevonden. Djix slaagde met glans in zijn opdracht, en kon de twee slachtoffers opsporen en bevrijden. 

Perfecte locatie

Niet alleen de brandweer gebruikt het terrein om te oefenen. Ook de politie van Dendermonde oefent nu regelmatig in het leegstaande gebouw. “De abdijschool leent zich perfect tot dit soort oefeningen. Het is niet evident omdat er heel wat ruimtes zijn, maar dat zorgt er wel voor dat dit een goede test is en heel realistisch wanneer we het in de werkelijkheid moeten toepassen”, zegt Van Droogenbroeck. 

Koen Baten

De oefening donderdagavond in de abdijschool verliep volledig volgens plan. “De evacuaties van alle personen op de bovenste verdieping verliep bijzonder vlot. Beide ladderwagens werden ingezet en op korte termijn kon iedereen gered worden. Al onze medewerkers verdienen zeker lof voor deze oefening”, besluit luitenant Van Droogenbroeck. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.