Lansweeper helpt meer dan 21.000 bedrijven wereldwijd om zich te beschermen tegen beveiligingslek WhatsApp

Onder andere NASA en Nintendo doen beroep op Dendermondse firma

Bij Lansweeper is het alle hens aan dek om bedrijven te helpen tegen de bug van WhatsApp.
Geert De Rycke Bij Lansweeper is het alle hens aan dek om bedrijven te helpen tegen de bug van WhatsApp.
De bug in WhatsApp zorgt ervoor dat het ook alle hens aan dek is bij het Dendermondse bedrijf Lansweeper. De firma helpt meer dan 21.000 bedrijven wereldwijd, waaronder NASA en Nintendo, om zich te beschermen tegen het beveilingslek. “Onze software brengt volledige bedrijfsnetwerken in kaart en analyseert in enkele muisklikken. Dat maakt het IT-teams makkelijk om kwetsbare software snel te vervangen”, zegt CEO Bart Maes.

Zopas raakte bekende dat WhatsApp een lek in haar systeem dichtte waardoor afluistersoftware kon worden geïnstalleerd. De kwetsbaarheid zat in de belfunctie van de app. Door het installeren van een code konden hackers data stelen van gsm’s door simpelweg een telefoontje. De berichtendienst met 1,5 miljard gebruikers wereldwijd ontdekte het lek al eerder deze maand, maar had tien dagen nodig om het probleem op te lossen. Moederbedrijf Facebook raadt gebruikers aan om de nieuwe update van WhatsApp zo snel mogelijk te installeren.

Meer dan 20.000 klanten in 130 landen

Ook het Dendermondse Lansweeper is met de problematiek bezig. Dat blijkt geen overbodige zaak, want er zijn steeds meer persoonlijke smartphones op de werkvloer van bedrijven. En dat betekent een veiligheidsrisico. Met de software ‘Lansweeper’ heeft het bedrijf een oplossing voor de bugs in WhatsApp en die deelt de firma nu gratis met al haar klanten, over de hele wereld. Die klanten zijn overigens niet van de minste, het gaat onder andere om bedrijven zoals NASA, Sony, het US Marine Corps, Michelin en Nintendo. Vanuit het kantoor in Dendermonde, aan de Zeelsebaan, verkoopt Lansweeper haar gelijknamige software aan meer dan 20.000 klanten in 130 landen. Die software geeft bedrijven de mogelijkheid om hun volledige IT-netwerk te analyseren, stroomlijnen en op elkaar af te stemmen.

“We brengen volledige bedrijfsnetwerken in kaart”, legt CEO Bart Maes uit. “Met de gevonden informatie tovert het programma gedetailleerde rapporten tevoorschijn over alles wat zich in het netwerk bevindt. Dit maakt het makkelijk voor IT-teams om de kwetsbare software snel te vervangen. Sinds kort kunnen we ook mobiele toestellen scannen in een network, waaronder telefoons en tablets. En dat komt nu goed van pas met de bug van Whatsapp. Lansweeper spoort de beveiligingsrisico’s op die toestellen eenvoudig op, om er vervolgens snel iets aan te doen. Dat is belangrijk als een bedrijf duizenden toestellen heeft.”

Door de groei van het bedrijf is er meer personeel nodig.
Geert De Rycke Door de groei van het bedrijf is er meer personeel nodig.

Personeel nodig

Het programma dat steeds meer bedrijven en IT-professionals gebruiken, werd jaren geleden geschreven als hobby. Oprichter van Lansweeper Geert Moernaut schreef het programma in zijn vrije tijd, maar het leverde in een mum van tijd duizenden klanten op. Een klein Dendermonds firmaatje groeide zo tot een gigantisch bedrijf, met wereldwijd tienduizenden klanten. De populariteit zorgt voor nieuwe uitdagingen. Er is dan ook steeds meer personeel nodig.

“We vinden niet snel genoeg nieuwe medewerkers om aan de stijgende vraag te voldoen”, zegt Maes. “Ons product is erg gebruiksvriendelijk, maar de achterliggende technologie is behoorlijk technisch. We moeten onze mensen een intense opleiding bieden vooraleer ze er helemaal weg mee zijn. En tegen dan moeten zij al klaargestoomd zijn om nieuwe mensen op te leiden, want de vraag blijft onophoudelijk toenemen. Daarom zijn we dringend op zoek naar nieuwe medewerkers.” Wie een achtergrond heeft in sales, programmatie en support, kan terecht op de vacaturepagina www.lansweeper.com/careers.

Door de groei moest Lansweeper zich al herhuisvesten. Het bedrijf bevindt zich nu aan de Zeelsebaan in Grembergen.
Geert De Rycke Door de groei moest Lansweeper zich al herhuisvesten. Het bedrijf bevindt zich nu aan de Zeelsebaan in Grembergen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.