Lachen tijdens kermisdinsdag

TIENTALLEN TOESCHOUWERS AMUSEREN ZICH TIJDENS KOMISCHE WAGENSPELEN

De Dweiszakken trokken naar de visput, waar schepen Leen Dierick in het water sukkelde.
Copyright : Geert De Rycke De Dweiszakken trokken naar de visput, waar schepen Leen Dierick in het water sukkelde.
Lachen met straffe stoten van Grembergenaren. Dat was gisterenavond de rode draad van kermisdinsdag. Voor de Grembergenaren is het gebeuren hét hoogtepunt van hun septemberkermis. De Ziemelappen, Nief Bloed, de Vogelaersch en de Dweiszakken brachten met hun wagenspelen iedereen aan het lachen.

Kermisdinsdag in Grembergen, dat is een traditie van meer dan 125 jaar oud. Ook gisterenavond werd die in ere gehouden. "Het is de ideale manier om te horen wat er het voorbije jaar allemaal voor grappigs gebeurd is of welke inwoners uit het dorp in opspraak kwamen", zegt Luc Dierick, voorzitter van de Feestcommissie van Grembergen. "Voor wie de verhalen al kent, is het een unieke kans om er nogmaals smakelijk om te lachen."


De Ziemelappen hadden het publiek meteen op de hand. Als decor had de groep de kantine van voetbalclub De Vlasbloem gekozen. Een mental coach moest de slabakkende voetballers weer motiveren. Ook een hete non was van de partij, net als een verwijzing naar journalist Marc Goossens, die in Grembergen woont.


Twee keer deed de visput van de Boelekensvrienden dienst als decor voor de wagenspelen. Dat was het geval voor de Dweiszakken en De Vogelaersch. En twee keer werd er in het water gedoken. Bij de ene was dat de acteur die schepen Leen Dierick speelde, bij de andere de nieuwe pastoor van Grembergen. Extra verrassingseffect bij de Dweiszakken was de reiger die plots water begon te spuiten op de toeschouwers. Bij De Vogelaersch begonnen levende konijnen rond te huppelen.

De leden van Nief bloed maakten de opening van Residentie Kluster mee.
Copyright : Geert De Rycke De leden van Nief bloed maakten de opening van Residentie Kluster mee.

Greg Van Avermaet

Heel wat Grembergse figuren kwamen in meer dan één wagenspel aan bod. Tania De Mey bijvoorbeeld van de supportersclub van Greg Van Avermaet. Ook de uitbater van café De Sloef passeerde de revue. Er werd eveneens gelachen met de Chiro van Grembergen die vervroegd van kamp moest terugkeren nadat er een darmvirus was uitgebroken.


Nief Bloed maakte de opening van Residentie Kluster mee, het gloednieuwe complex in het dorp met bejaardenflats. Hier konden de acteurs ook met gemak met zichzelf lachen, onder andere omdat ze hun tekst al eens durven vergeten.


Resultaat van al die inzet was dat het voor de enkele honderd aanwezige Grembergenaren een heel amusante avond werd. "We zijn trots op onze Kermisdinsdag-groepen. Wagens zijn tot in de puntjes opgebouwd en verzorgd, originele wagenspelen en een dosis humor", zegt Dierick.