Kindercampus komt eraan

BOUW OFFICIEEL GESTART, BOUW KLAAR TEGEN VOORJAAR 2018

De bouw van kindercampus De Kroon aan de Kroonveldlaan in Dendermonde is gisteren officieel gestart. Enkele kinderen trokken het eerste paneel recht. In dit 'huis van het kind' geeft het OCMW onderdak aan kinderdagverblijven zoals Peuterland en Fabeltjesland, het Opvoedingspunt en Kind en Gezin. De campus moet klaar zijn tegen het voorjaar van 2018.

Geen officiële eerste steen voor Campus De Kroon gisteren, wel een paneel. Tal van kinderen hielpen zondagochtend ondanks de storm dat paneel rechttrekken samen met burgemeester PietBuyse en OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek op de toekomstige campus aan de Kroonveldlaan.

"Eindelijk kunnen de werken starten. Het is dan ook feest vandaag", zegt Meulebroek. "Dit is echt een heel belangrijk project voor het OCMW en zal flink wat betekenis hebben voor onze stad. Een aantal diensten en organisaties gaan hier letterlijk samenwonen. Zo krijgen consultatiebureaus Onze Kleintjes en Kind en Preventie hier onderdak, net als het regiohuis van Kind en Gezin, de dienst onthaalouders, het Opvoedingspunt en de medische wachtpost van de huisartsen."

In de eerste plaats komt Campus De Kroon er om de voormalige kinderdagverblijven Peuterland en Fabeltjesland te huisvesten. "Ons kinderdagverblijf Peuterland in het Keur biedt plaats aan 49 baby's en peuters. Maar het gebouw is totaal verouderd. Een renovatie viel duurder uit. Een nieuwbouw optrekken was dan ook een beter idee, zegt Meulebroek. "En dan is er nog Fabeltjesland, nu tijdelijk gehuisvest in het Sociaal Huis na het drama dat Kim De Gelder op de originele locatie aanrichtte. Ook hiervoor was een nieuwe locatie nodig."

Architectenbureau Kyoto ontwierp voor het 'Huis van het kind' alvast een passiefhuis, duurzaam en energiezuinig. Het nieuwe kinderdagverblijf situeert zich op de benedenverdieping, volledig achter het hoofdgebouw. Er is daar ook een parking en een kiss-and-ride. "Eigenlijk is het een dorpje met aparte huizen langs een overdekte straat, heel speels", klinkt het. "De leefgroepen worden ondergebracht in drie aparte paviljoenen, met elk een apart tuintje."

Medische wachtpost

De andere diensten krijgen een plaats aan de rechterzijde van het hoofdgebouw en worden gegroepeerd rond een centraal plein, dat dienst zal doen als ontmoetingsruimte. Op de bovenverdieping is vooral vergaderaccommodatie beschikbaar. Links in het hoofdgebouw komt de medische wachtpost voor huisartsen.

Ontmoetingsplek

Door te werken met een modulaire systeemboom schieten de bouwwerken goed op. Tegen het voorjaar van 2018 moeten de werken klaar zijn. "In De Kroon brengen we verschillende diensten en organisaties voor kinderen, jongeren en gezinnen samen", zegt Meulebroek. "Het zal dan ook een plek zijn waar alle inwoners elkaar kunnen ontmoeten, ondersteuning kunnen krijgen en terecht kunnen met vragen. We willen er ouders, jongeren en kinderen informeren en verbinden met elkaar, samen bouwen aan kansen voor elk kind tot 25 jaar."

De kinderen trekken samen met burgemeester Buyse (rechts) het eerste paneel recht.
Copyright : Geert De Rycke De kinderen trekken samen met burgemeester Buyse (rechts) het eerste paneel recht.