Kermisweekend start met vertoning 'Filosoof Van Haaghem'

Vrijwilligers pakken 'petatjes' in voor de Gouden Petattenworp.
Foto Geert De Rycke Vrijwilligers pakken 'petatjes' in voor de Gouden Petattenworp.
De Feestcommissie van Oudegem trapt het kermisweekend op een originele manier af. In de kerk wordt de tv-reeks De Filosoof Van Haagem vertoond op groot scherm. Voor het eerst is er dit jaar ook een aparte Petatjesworp voor kinderen.

In de kerk van Oudegem wordt vanavond om 19 uur de negendelige televisieserie 'De Filosoof van Haagem' vertoond. "De serie uit 1967 is gebaseerd op het boek van Jef Scheirs dat onze gemeente bekend maakte", klinkt het. "De serie was een succes. Door ze op groot scherm te tonen, trappen we het kermisweekend in schoonheid af. We voorzien ook een drankje op het kerkplein." Op zaterdag 5 september staat de jaarmarkt en rommelmarkt langs de Oudegemse Baan op het programma. Maar het hoogtepunt van de kermis ligt op zondag 6 september. Om 18.30 uur start de reuzenstoet. De vier Haagemse reuzen, Petatje, Jef Scheirs, Theo Cool en Pierre Vertongen, worden vergezeld van personages uit de Filosoof van Haagem en 24 reuzen uit de regio. Er trekt ook een ezelparade door de straten. Rond 19 uur spreekt Titten, het hoofdpersonage uit het boek van Scheirs, de mensen toe en hekelt hij de gebeurtenissen van het voorbije jaar.

1.200 aardappelen

Daarna is het grabbelen geblazen tijdens de 48ste Gouden Petattenworp. "Maar we passen het concept wel wat aan", zegt voorzitter Jimmy Van den Eede. "Door het succes van de worp werden de kinderen vaak weggedrumd in de menigte. Daarom hebben we beslist om voor hen apart een worp te organiseren. De kinderen kunnen bonnetjes winnen voor de kermis, de volwassenen een uniek gouden juweel. Er zijn alvast 1.200 aardappeltjes ingepakt om uit te gooien." Maandag 7 september is er vanaf 14 uur nog een kinderrommelmarkt in de Nederstraat en Sint-Sebastiaanstraat. Het Oudegemse kermisweekend sluit af om 21 uur met een muzikaal vuurwerk. (DND)