Kalligrafie om Reumafonds te steunen

In de Sint-Pieter en Paulusabdij van Dendermonde loopt een unieke tentoonstelling. Cecile Verdonck toont er haar werken met kalligrafie. Teksten giet ze in een sierlijk kleedje, net als haiku's van Herman Van Rompuy. De opbrengst van de werken gaat naar het Reumafonds.
Cecile Verdonck kon bij Broeder Daniel terecht voor een tentoonstelling met haar werk in de Abdij.
Geert De Rycke Cecile Verdonck kon bij Broeder Daniel terecht voor een tentoonstelling met haar werk in de Abdij.

Cecile Verdonck is gebeten door 'schoonschrift'. Sinds 2002 volgt ze cursussen om altijd maar beter te worden met kalligrafie. "Ik heb altijd erg graag letters neergeschreven", vertelt ze. "Als kind was ik er al mee bezig om mooi te schrijven. Ik ging ook naar de academie om schilderlessen te volgen. Dat talent gebruik ik om mooie achtergronden bij de teksten te maken."

Een greep uit het werk van Cecile Verdonck.
Geert De Rycke Een greep uit het werk van Cecile Verdonck.

"Ik maak bijvoorbeeld kaartjes voor allerlei gelegenheden, van huwelijken over verjaardagen tot overlijdens", zegt Cecile. "Elk kaartje is met de hand gemaakt, zodat geen enkel ervan hetzelfde is. En ik waag me ook aan grotere werken."

Cecile is zo gedreven in wat ze doet, dat ze zelfs van gewezen EU-president Herman Van Rompuy, gekend om zijn haiku's, toestemming kreeg om zijn teksten in kalligrafie te gieten. Hij signeerde ook verschillende exemplaren. Cecile verkoopt deze unieke werken, samen met nog andere ontwerpen voor het goede doel. "Mijn moeder, dochter en zus lijden allemaal aan reuma", zegt de kunstenares. "Het Reumafonds als goed doel was dus snel gekozen."

De werken van Verdonck zijn momenteel te bezichtigen in de Abdij van Dendermonde, tot zondag 30 september. De expo toont ook kalligrafische banners van de Anglaisevrienden uit Zwijndrecht met religieuze teksten, waaronder teksten uit de regel van Benedictus. De toegang tot de tentoonstelling bevindt zich langs het Liturgisch Centrum, aan de Dijkstraat in Dendermonde. Bezoekers zijn elke dag welkom van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis. 

Geert De Rycke
Copyright : Geert De Rycke
Copyright : Geert De RyckeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.