Kalleke Step viert 40ste verjaardag

POPPENTHEATER EERT BEZIELER GUST DIERICKX TIJDENS JUBILEUM

Joost Dierickx, zoon van bezieler Gust, haalt Kalleke Step en enkele poppen van zijn vader van onder het stof.
Copyright : Geert De Rycke Joost Dierickx, zoon van bezieler Gust, haalt Kalleke Step en enkele poppen van zijn vader van onder het stof.
Kalleke Step viert zijn veertigste verjaardag en dat laat het Dendermondse poppentheater niet zomaar aan zich voorbij gaan. "Ons theater heeft er een ongelofelijke geschiedenis opzitten en dat moet gevierd worden", klinkt het. "We eren vooral ook Gust Dierickx, bezieler van Kalleke Step. Zonder hem was er nooit een Dendermonds Marionettentheater geweest."

"Merci Gust". Dat is de rode draad doorheen de feestmaand die nu volgt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Kalleke Step. Het was hij die in 1976 zijn droom volgde en in navolging van andere poppentheaters in het land, zijn eigen Dendermondse stadspoppentheater verwezenlijkte. "De mosterd haalde hij zowat overal in Europa. Vooral in Tsjechië, de bakermat van het poppenspel, maar ook in Moskou, Salzburg en eigen land", vertelt zoon Joost Dierickx, die het werk van zijn vader nu voortzet. "Voor de naam bleef hij in eigen stad met Kalleke Step, de nar die traditioneel voor het Ros Beiaard loopt."


Gust was alvast letterlijk een duivel-doet-al. Hij leidde niet alleen het theater, maar maakte ook zelf de poppen en hij was speler, decorbouwer, schrijver en regisseur. "Meer dan 150 poppen zijn van zijn hand", zegt Joost. "En allemaal zijn ze bewaard. We spelen er nu nog mee. De ene kreeg al eens een oplapbeurt, de andere nieuwe kledij, maar ze dienen allemaal nog. In elk van die poppen kroop minstens dertig uren arbeid. Toen Gust overleed was dat dan ook een groot verlies voor het poppentheater. De activiteit viel enkele jaren stil."

Gust Dierickx was veertig jaar geleden de bezieler achter Kalleke Step. Hij maakte zelf de poppen en schreef de verhalen.
Copyright : Geert De Rycke Gust Dierickx was veertig jaar geleden de bezieler achter Kalleke Step. Hij maakte zelf de poppen en schreef de verhalen.

Twintig vrijwilligers

Tot Joost enkele jaren geleden zelf enkele enthousiastelingen bereid vond om de draad weer op te pikken. Met succes, want van bij de heropstart van Kalleke Step was het initiatief al meteen terug een schot in de roos. "André Velleman, die er van bij het begin bij was, leerde ons de knepen van het vak. Twintig vrijwilligers houden de boel nu draaiende", klinkt het. "Het is een heel jaar door intensief werk. We schrijven teksten, repeteren elke week, bouwen decors en proberen ook nieuwe technologische snufjes toe te voegen."

Kinderstemmetjes

Om een voorstelling tot een goed einde te brengen zijn elf personen achter het podium nodig. "Poppenacteurs en stemmenacteurs", klinkt het. "We brengen namelijk, in tegenstelling tot vroeger, alles live. In de tijd van Gust werd alles nog op een cassette opgenomen. Als kind sprak ik zelf nog de kinderstemmetjes in op band, maar nu doen we dat dus live en kunnen we ook beter inspelen op het publiek."


Jaarlijks staan drie voorstellingen op het programma, twee voor kinderen en een voor volwassenen. "Al kunnen bij de kindervoorstellingen ook de volwassenen volop meegenieten", zegt Joost. "We steken er speciaal voor hen mopjes en woordspelingen in. Terwijl vroeger ouders hun kinderen naar het poppentheater brachten en vroegen wanneer ze ze weer moesten ophalen, blijven ze nu met plezier meekijken. Er zijn zelfs volwassenen zonder kinderen die geen voorstelling missen. In al die jaren tijd hebben we een trouw en vast publiek opgebouwd."

Workshops

Ook voor het speelseizoen in dit jubileumjaar zijn drie voorstellingen voorzien. In het kader van het Poppentheaterfestival voorziet Kalleke Step de herneming van 'De tijdstrein', in februari brengen de poppenspelers een nieuwe productie. In april wagen ze zich zelfs aan een musical voor volwassenen 'Kopvlees en Ajuinen'.


In het kader van het Poppentheaterfestival zijn er in de loop van september ook voorstellingen van Poppentheater Pedrolino, Poppenkast Suikerbol uit Lebbeke, en poppentheater Sloeber. Begin september opent ook een overzichtstentoonstelling rond Kalleke Step. De gelijkvloerse verdieping van Huis Van Winckel, aan de Kerkstraat, wordt daarvoor ingenomen.


Bovendien zullen ook workshops voor kinderen van de lagere scholen plaatsvinden. De thuisbasis van Kalleke Step bevindt zich in de Sint-Elooistraat in Grembergen. Alle informatie over het jubileumjaar is terug te vinden op een compleet vernieuwde website: www.kallekestep.be.