Kalendijk moet aangename woonomgeving worden

Afvalwater zwembad Olympos niet langer in Vondelbeek

Een aangename woonomgeving in de Kalendijk en geen vuil afvalwater van bewoners en zwembad Olympos meer in de Vondelbeek. Dat is het opzet van de wegen- en rioleringswerken die in de straat zullen plaatsvinden. Begin november start de heraanleg. Kostprijs: 1,5 miljoen euro.
De wegen- en rioleringswerken starten binnenkort aan de Kalendijk .
Repro Nele Dooms De wegen- en rioleringswerken starten binnenkort aan de Kalendijk .

Van 2010 al dateert het eerste idee om de Kalendijk in Dendermonde en omgeving aan te pakken. De Vondelbeek, die momenteel ingekokerd door het hele Kalengebied loopt en uiteindelijk in de Schelde uitmondt, moet immers zuiverder worden. Om te saneren mag er geen afvalwater van de bewoners van de Kalendijk en dat van zwembad Olympos nog in terecht komen, zoals nu het geval is. Daarom krijgt de buurt een gescheiden rioleringsstelsel, zodat het afvalwater via de LeopoldII-laan naar het waterzuiveringsstation kan afgevoerd worden.

Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om ook de Kalendijk zelf een make-over te geven. Dat moet een aangename woonomgeving worden. De straat zelf wordt heraangelegd tot woonerf. Dat betekent dat de volledige straat van gevel tot de oever van de vijver in betonstraatstenen komt, met een centrale goot voor de afwatering. Er blijft voldoende parkeermogelijkheid. Aan de oever van de vijver komt extra versteviging, zodat de berm niet meer verzakt. De hele buurt krijgt nieuwe openbare verlichting. "We schakelen om naar LED-verlichting, die veel energiezuiniger is", zegt schepen van openbare werken Leen Dierick (CD&V).

Ook de toegangsweg naar zwembad Olympos, vanaf de LeopoldII-laan, en de omgeving worden heraangelegd. Er komen nieuwe voetpaden en een nieuw wegdek. De aannemer pakt ook de fiets- en wandelweg tussen de parking aan Olympos en de Kalendijk aan. Ook daar komen riolering en aangepaste verlichting.

Ook het wandel- en fietspad tussen Kalendijk en zwembad Olympos wordt vernieuwd.
Repro Nele Dooms Ook het wandel- en fietspad tussen Kalendijk en zwembad Olympos wordt vernieuwd.

Nu de plannen definitief zijn goedgekeurd, de bouwvergunning afgeleverd is en een aannemer gevonden, kunnen de werken eindelijk starten. In eerste fase start de aannemer aan de toegangsweg tot Olympos en de omgeving. De werken beginnen vlak na de herfstvakantie, op 5 november. Die eerste fase zal tot nieuwjaar duren. Begin 2019 is de Kalendijk aan de beurt. De straat wordt in drie fasen aangelegd. Telkens wordt een deel riolering aangelegd en vervolgens dicht gelegd met steenslag. De volledige afwerking van de rijweg zelf is een vijfde fase.

De werken zullen ongeveer negen maanden duren. Verwacht wordt dat tegen de zomer van 2019 het hele project klaar zal zijn. Van de 1,5 miljoen euro dat het project zal kosten, kan het stadsbestuur rekenen op een subsidie van 700.000 euro van de Vlaamse Milieumaatschappij. De vernieuwing van de LED-verlichting kost 77.000 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.