Jules (23) krijgt postuum G-hockeytornooi in eigen stad

PLOEGMAKKERS MAKEN DROOM OVERLEDEN VRIEND WAAR

Robin (midden) en zijn maten maken de droom van hun overleden vriend Jules (inzet boven) waar en organiseren aanstaande zondag een G-hockeytornooi in Dendermonde.
Copyright : Geert De Rycke Robin (midden) en zijn maten maken de droom van hun overleden vriend Jules (inzet boven) waar en organiseren aanstaande zondag een G-hockeytornooi in Dendermonde.
De stad Dendermonde krijgt voor het eerst een eigen G-hockeytornooi. Daarmee maken Robin Schevernels en zijn maten de droom van hun overleden vriend Jules Cuvelier (23) waar. De deelnemers spelen zondag in de sporthal van Sint-Gillis Powerchair Hockey, de balsport met stick in elektrische stoelen.

Al jaren zijn ze aan een rolstoel gekluisterd door ziekte of verlamming, maar het verhindert Robin Schevernels en zijn maten niet om de droom van hun vriend Jules Cuvelier waar te maken. Die overleed in november 2016 tijdens een reisje in Frankrijk. "Jules was zelf ook verlamd, maar hij verkeerde in goede conditie toen hij op reis vertrok", vertelt Schevernels. "Plots kreeg hij echter medische problemen. Niet veel later overleed hij aan een hartfalen. Zijn dood was een regelrechte schok en liet ons wezenloos achter. Dit had niemand zien aankomen."

Copyright : Geert De Rycke

Games en drones

Cuvelier was één van de bezielers van G-hockey, speciaal voor personen met een beperking. Zelf speelde hij de sport al meer dan 10 jaar en had in het wereldje ook veel vrienden gemaakt. "Jules kwam van een jeugdploeg en in 2003 begonnen we onze eigen ploeg", zegt Schevernels. "Net als ikzelf hield de zware fysieke beperking waar ook Jules mee kampte ons niet tegen om een sportieve carrière uit te bouwen. Hij was niet alleen een Dendermondse stadsgenoot, maar ook een boezemvriend. Hockey was Jules' passie, samen met games spelen en met drones vliegen. Hij maakte het indertijd mogelijk dat G-hockey in de sporthal van Sint-Gillis beoefend kon worden. Het was zijn droom om ook ooit een tornooi voor G-hockey in zijn thuisstad Dendermonde te organiseren. Jammer genoeg overleed hij voor hij die droom kon realiseren."


Maar daar laten zijn vrienden het niet bij. "We hebben beslist om Jules' droom postuum waar te maken", zegt Kenny Verbraekel. "We willen hiermee meer mensen laten kennismaken met onze sport en G-hockey promoten. Bovendien gaan we centen inzamelen voor het goede doel. Samen met An Vanheusden heb ik immers een foundation opgericht ten voordele van G-hockey. De opbrengst van het benefiettornooi gaat naar de werking daarvan."


Behalve Robin, Kenny en An werken ook vrienden Seppe Hemerijckx en Arne Delamarche mee. Het tornooi dopen ze tot 'De Cuvelier Cup'.

Nederland

"We geloven nu al in het succes van het initiatief", zegt Schevernels. "Er zijn zelfs al inschrijvingen vanuit Nederland. Normaal speel je G-hockey met vijf tegen vijf. Voor het tornooi hebben we een nieuw format van twee tegen twee. De ene speelt met stick in de hand, de andere met een stick onderaan zijn rolstoel. Op die manier krijgen toeschouwers meer spektakel, want dit is intensiever en teamwork is nog belangrijker."


De Cuvelier Cup vindt plaats op zondag 17 september, van 9.30 tot 17.45 uur in de sporthal van Sint-Gillis, aan de Van Langenhovestraat.