Jos Dauwe waarnemend zonechef

BRANDWEERZONE OOST START OP 1 JANUARI ONDANKS PERIKELEN

De nieuwe zoneraad Oost met vooraan in het midden Piet Buyse en Filip Antheunis.
Marc Goossens De nieuwe zoneraad Oost met vooraan in het midden Piet Buyse en Filip Antheunis.
Brandweerzone Oost kan op 1 januari toch starten. Huidige brandweercommandant van Zele Jos Dauwe wordt waarnemend zonecommadant. Dat heeft de prezoneraad gisteren bekend gemaakt. Die beslissing komt er nadat Lieven Rijckaert uit Tielt verzaakte aan zijn functie nadat Mario De Neef uit Buggenhout zijn benoeming aanvocht bij de Raad van State.

De brandweerhervorming kent al een lange voorgeschiedenis, maar de vorming van de zone Oost dreigt een soap te worden. Begin deze week liet Mario De Neef, prezonecoördinator en brandweercommandant van Buggenhout weten dat hij naar de Raad van State was getrokken om het koninklijk besluit dat de benoeming van de zonecommandant regelt aan te vechten. De aangeduide zonecommandant Lieven Rijckaert van de brandweer Tielt besliste daarop om te verzaken aan zijn functie en voor jobzekerheid te kiezen. Dit nieuws sloeg donderdag in als een bom. De prezoneraad heeft gisteren dan Jos Dauwe aangesteld als waarnemend zonecommandant. De zonecommandant krijgt een mandaat voor zes jaar en is hernieuwbaar. "Wij hebben de procedure gevoerd zoals is voorgeschreven in het KB. Lieven Rijckaert, de brandweercommandant van Tielt, was onze kandidaat, maar heeft zich donderdag in extremis teruggetrokken nadat hij weet kreeg van de klacht van de prezonecoördinator", zegt Filip Antheunis, voorzitter van de zone Oost. "De nieuwe brandweerstructuur gaat op 1 januari 2015 van kracht", zegt voorzitter Filip Antheunis van de zone Oost. "Het is onze ambitie om van de hulpverleningszone Oost een veiligheidsorganisatie te maken met zo'n 450 vrijwillige brandweerlieden die geëngageerd en goed opgeleid zijn. De vrijwilligers worden ondersteund door een beperkt aantal beroepsbrandweermannen. Al het personeel gaat over in de nieuwe zone", zegt voorzitter van zone Oost Filip Antheunis nog.

Jos Dauwe.
Marc Goossens Jos Dauwe.

Kazernes

Ook de nieuwe zoneraad werd vrijdagmiddag geïnstalleerd. Die bestaat uit alle burgemeesters van de zeven gemeenten en de zonecommandant. Het zonecollege wordt gevormd door de burgemeesters Filip Antheunis van Lokeren en Piet Buyse van Dendermonde. Daarnaast heeft het college ook een secretaris en een rekenplichtige.


"De aangesloten gemeenten zorgen voor de financiering. Het volledige wagenpark en rollend materieel van alle brandweerkorpsen wordt overgedragen aan de zone. De kazernes zelf blijven eigendom van de gemeenten maar worden gratis ter beschikking gesteld van de zone Oost", zegt Antheunis nog.


Voor Jos Dauwe is deze wending een verrassing met extra werkdruk maar hij wil er zich duidelijk voor inzetten. Dauwe krijgt door het KB vanaf 1 januari ook de graad van majoor. Hij blijft zonecommandant tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan in het dossier van Mario De Neef.