Jonge ondernemers krijgen met Bakermat eigen stek om te starten en experimenteren

De verschillende partners gaven zo pas de officiële aftrap voor Bakermat.
Geert De Rycke De verschillende partners gaven zo pas de officiële aftrap voor Bakermat.
In hartje Dendermonde krijgen voortaan creativiteit en jong ondernemerschap de nodige ruimte. Jeugdhuis Zenith huurt daarvoor, met subsidie van het Dendermondse stadsbestuur, een handelspand in de Oude Vismijn aan de Vlasmarkt. Vrijdagmiddag werd de officiële aftrap van ‘Bakermat’ gegeven.

“Vanuit Jeugdhuis Zenith komen we in aanraking met de vraag van veel jonge Dendermondenaren die op zoek zijn naar een broedplaats voor creativiteit en ondernemerschap”, zegt Joke Sonjeau, bovenlokaal projectmedewerker bij Zenith. “We zijn al een tijd in overleg met jeugddienst, bibliotheek, dienst Middenstand, het cultuurloket en de stafmedewerker Mens en Organisatie om een creatieve ontmoetingsruimte op te richten in het centrum van Dendermonde. Met het fiat van schepencollege en gemeenteraad kan dit nu eindelijk vorm krijgen.”

Zenith neemt een leegstaand pand aan de Vlasmarkt, de vroegere broodjeszaak Crocantino, in gebruik. Het stadsbestuur subsidieert de huur ervan. “In dit gebouw, bestaande uit een gelijkvloers en eerste verdieping, kan vanalles”, zegt Joke. “Het kan een co-workingspace zijn, een ontmoetingsruimte waar verschillende scholieren en jongvolwassenen kunnen werken aan een project, een pop-up of ruimte die uitbesteed wordt aan startende jonge ondernemers, een exporuimte enzovoort. Alle ideeën daarvoor zijn welkom. Elke kandidaat kan de ruimte drie maanden gebruiken om zijn weg te vinden en kan daarvoor bij ons op alle mogelijke ondersteuning rekenen.”

Geert De Rycke

Kernversterkend beleid

De stad juicht het ondernemerschapsproject ‘Bakermat’ toe. Schepen van Lokale Economie Dieter Mannaert is enthousiast. Het project om kunst, cultuur, jeugd en creatief ondernemerschap ruimte te geven, is immers meteen ook een initiatief om leegstand in de stad te bestrijden. “Eén leegstaand pand staat nu ter beschikking, maar vinden jonge ondernemers hun weg en krijgen ze de smaak te pakken, kunnen ze doorschuiven naar een andere leegstaande handelszaak”, zegt Mannaert. “Door onze steun aan dit project trekken we resoluut de kaart van een kernversterkend beleid. Starters krijgen de mogelijkheid om te ondernemen in het midden van het kernwinkelhart en tegelijk wordt actief leegstand bestreden. Bovendien wil het stadsbestuur maximaal gebruik van het pand vooropstellen, wat dan weer perfect past binnen de visie van een bedrijvige kern en een levendige stad.”

De samenwerking tussen stad en de werkgroep Bakermat is voorlopig voorzien voor minstens één jaar. Voor het pand in de Vismijn zijn er alvast verschillende concrete plannen, van workshops en lezingen, over kunst tentoonstellen, start-ups ondersteunen en jongeren een plek geven om samen te komen. “De ruimte zal multifunctioneel ingevuld worden, maar moet vooral een inspirerende plek vormen”, zegt Joke Sonjeau. “Het moet hier een springplank vormen voor iedere creatieveling die in Dendermonde iets wil ondernemen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.