Jonge kunstenaars kraken Krijgshospitaal

STAD BIEDT PLATFORM AAN WAAR ARTISTIEK TALENT NAAR HARTELUST KAN EXPERIMENTEREN

V.l.n.r.: Schepen Lien Verwaeren, Carolien Van Hecke en Aurelie Daems.
Copyright : Geert De Rycke V.l.n.r.: Schepen Lien Verwaeren, Carolien Van Hecke en Aurelie Daems.
Hedendaagse kunst in combinatie met een historisch gebouw. Dat is het opzet van het project Kunstkrakers, waar de jeugd- en cultuurdienst van Dendermonde voor samenwerken. Een groep jonge kunstenaars bouwt in het vroegere Krijgshospitaal een eigen tentoonstelling uit, waarvoor ze carte blanche kregen.

'Kunstkrakers' is een uitloper van het project Artknights. Jongeren kregen daarbij de voorbije jaren de kans om onder professionele begeleiding een kunstproject te creëren. "Dit jaar besloten we om beloftevolle kunstenaars een platform te geven om te experimenteren en te tonen wat ze in petto hebben", zegt Carolien Van Hecke van de Stedelijke Musea. "Ze werden uitgedaagd om een volledige groepsexpo uit te bouwen. Er zijn immers heel weinig toonmomenten voor jonge kunstenaars."


De stad heeft wel regelmatig een Kunstbiënnale, maar duidelijk is dat daarop vooral oudere, meer gevestigde waarden van kunstenaars aan deelnemen. "En dat gebeurt telkens op een heel klassieke manier", zegt schepen van Cultuur Lien Verwaeren. "We stelden vast dat jongeren ook de nood hebben om zich te tonen en dat bovendien liever op een speciale locatie doen, waar ze zich volledig creatief kunnen uitleven. Het vroegere Krijgshospitaal, een historische site in onze stad en nu leegstaand schoolgebouw van het Atheneum, leent zich hier perfect toe."


Zes jongeren nemen deel aan 'Kunstkrakers'.

Een eerste blik op een een kleurrijk tussenresultaat.
Copyright : Geert De Rycke Een eerste blik op een een kleurrijk tussenresultaat.

Bijzondere expo

Zij zijn momenteel volop aan de slag om in het gebouw en in de tuin de tentoonstelling 'Traces' vorm te geven. Tegen 1 juli moet alles klaar zijn, want dan is de officiële opening voorzien. Voor de uitbouw krijgen ze begeleiding van curator Aurelie Daems. "Het wordt een heel bijzondere expo", zegt zij. "De jongeren kregen carte blanche om te experimenteren, met een verrassende expo tot resultaat. Die bestaat deels uit bestaand werk en deels nieuw werk. De site van het Krijgshospitaal leverde veel inspiratie op. Het is bijna een archeologische site waar heel veel sporen van vroeger terug te vinden zijn. De jongeren gebruiken die gretig om er nieuwe dingen mee te creëren."


Pieter Malfliet uit Dendermonde is razend enthousiast. Hij creëert momenteel verschillende werken. Zo is hij in de tuin aan de slag met natuurlijke elementen. "Ik stuitte in de tuin plots op een gat in de grond. Daar bouw ik nu iets rond met allerlei dode planten die ik in het gebouw heb gevonden", zegt hij. "De natuur is altijd een inspiratiebron geweest voor mij." Annabelle Cassiman zorgt in het gebouw dan weer voor een reusachtige muurtekening in een oud klaslokaal. "Inspiratie vond ik in de binnentuin", zegt ze. "De natuur van daar zet ik hier op de muur. Met houtskool die ik zelf maakte door hout uit de tuin op te branden."

Detailbeeld van een werk in wit en zwart.
Copyright : Geert De Rycke Detailbeeld van een werk in wit en zwart.

Artistieke verrassingen

Het is alvast duidelijk dat bezoekers zowel binnen als buiten heel wat artistieke verrassingen te wachten staan. Daar werken ook Evelien Addink, Jonathan Huygens, Steven Manes en Veroniek Van Samang aan mee. Deze laatste gaat zelfs aan het werk met gras dat tussen de tegels op de binnenplaats van het Krijgshospitaal groeit. Met spuitbussen geeft ze de sprietjes allemaal een kleurtje. "Een heel secuur werk dat uren in beslag neemt, maar het resultaat is werkelijk verbluffend", zegt curator Aurelie.


'Traces', in het Krijgshospitaal in Zwijvickstraat 8 aan het Heldenplein in Dendermonde, opent op zaterdag 1 juli. De vernissage vindt plaats om 20 uur. Daarna is de expo te bezoeken tot zondag 23 juli, elke vrijdag en zondag van 13 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis. De tentoonstelling loopt parallel met de Kunstbiënnale in zaal 't Sestich in de Dendermondse bibliotheek. Info: 052/21.30.18 of via musea@dendermonde.be.

Het voorbereidende werk heeft heel wat aarde in de voeten.
Copyright : Geert De Rycke Het voorbereidende werk heeft heel wat aarde in de voeten.