Inwoners Vlassenbroek parkeren al jaren deels op voetpad, maar worden daar nu ineens onverbiddelijk voor op de bon geslingerd

De bewoners van Vlassenbroek begrijpen het niet. “Al jaren parkeren we op deze manier en nu krijgt iedereen boetes”.
Geert De Rycke De bewoners van Vlassenbroek begrijpen het niet. “Al jaren parkeren we op deze manier en nu krijgt iedereen boetes”.
De parkeerboetes die sinds kort zowat aan de lopende band worden uitgeschreven in Vlassenbroek zorgen voor wrevel en onrust in het anders zo rustige dorpje. Bestuurders die deels op het voetpad parkeren in de smalle straat, krijgen onverbiddelijk een boete. “Terwijl we dat al jaren en jaren zo doen om voldoende plaats te laten voor het andere verkeer”, klinkt het verbaasd bij de bewoners. “We stellen ons echt vragen bij deze plotse ommekeer van parkeerbeleid. Moeten de stads- en politiekas misschien dringend gespijsd worden?”

Groot is Vlassenbroek niet, amper honderd inwoners telt het dorpje. En breed zijn de paar straten rond de kerk al evenmin. Maar bij mooi weer wordt het gehucht wel overspoeld door honderden toeristen om er te wandelen en te fietsen. Dat dit, vooral op zondagen, voor parkeerchaos zorgt, is al jaren een feit. “Maar daar malen we niet echt om”, zegt Martine Jacobs. “We weten dat we hier in een toeristische regio wonen en dat het dan druk kan zijn. We zijn dat hier zo gewoon.”

Alleen zorgt de parkeerdruk ervoor dat het ook voor de bewoners niet altijd evident is om hun wagen te parkeren. Van de aanleg van een parking voor toeristen in Vlassenbroek waar al meer dan tien jaar sprake van is, kwam nog altijd niets in huis. “Ondertussen proberen wij onze wagens zo veilig mogelijk te parkeren”, zegt Nicole D’Hondt. “Dat gebeurt hier al jaren en jaren door deels op het voetpad te parkeren. Dat is de enige manier om er voor te zorgen dat autoverkeer én fietsers nog op een veilige manier door kunnen. Overigens gebruikt niemand in dit hele dorp, ook de bezoekers niet, het voetpad. Je kan het trouwens ook amper een voetpad noemen.”

Al jaren zetten bestuurders in Vlassenbroek zich zoveel mogelijk aan de kant, zodat het autoverkeer en de vele fietsers nog veilig door kunnen. Wie dit de jongste weken doet, vliegt echter regelrecht op de bon.
Geert De Rycke Al jaren zetten bestuurders in Vlassenbroek zich zoveel mogelijk aan de kant, zodat het autoverkeer en de vele fietsers nog veilig door kunnen. Wie dit de jongste weken doet, vliegt echter regelrecht op de bon.

“Niemand begrijpt dit”

Dat iedereen die op deze manier parkeert, nu plots sinds een paar weken onverbiddelijk de bon op wordt geslingerd, kan er bij de bewoners niet in. “Jaren geleden is de toenmalige wijkagent zelf nog van deur tot deur gegaan in Vlassenbroek om de bewoners aan te raden om op deze manier te parkeren, deels op de weg en deels op het voetpad. Om er onder andere ook voor te zorgen dat hulpdiensten nog door zouden kunnen, zei die toen”, zegt Alena De Coninck. “We doen wat ons gevraagd worden en krijgen nu allemaal boetes. Dat begrijpt niemand. Het kan best zijn dat er plots een andere visie is op parkeerbeleid, maar dan zou er toch eerst wat sensibilisatie mogen zijn. Niemand weet hier wat er precies aan de hand is en wat we moeten doen om goed te doen, maar we krijgen hier wel allemaal boetes aan de lopende band.”

Die boetes zijn overigens niet min, ruim 100 euro. “Loopt aardig op als agenten eens langs Vlassenbroek passeren”, klinkt het bedenkelijk bij de bewoners. “Niet alleen bewoners parkeren hier zo, ook bezoekers en toeristen. De rekening voor stads- of politiekas tikt zo aardig aan. Of is dat misschien de bedoeling?”

Schepen valt uit de lucht

Schepen van Mobiliteit Marius Meremans (N-VA) valt zelf uit de lucht over de parkeerboetes die worden uitgeschreven. “Vanuit onze stadsdienst Mobiliteit zijn er daarrond zeker geen opdrachten gegeven, maar de politie onderneemt natuurlijk wat ze zelf wil”, zegt hij. “Alleszins ga ik dit wel op het eerstvolgende schepencollege bespreken met de colleges en onderzoeken wat hier aan de hand is. Het minste wat we kunnen doen, is duidelijkheid scheppen voor de bewoners zodat ze weten waar ze precies aan toe zijn.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charlot De Muyt

  Zelf als bewoner van Vlassenbroek is dit een zeer groot probleem, ook de toeristen staan zo geparkeerd. De voornaamste reden van zo parkeren is om gevaarlijke situaties te voorkomen, hulpdiensten en ander belangrijk verkeer kan bv niet passeren. De beste oplossing zou zijn dat de parking waar al jaren sprake van is , maar nog steeds niet is, er zou komen.

 • Kevin Vermeir

  Het probleem is dat in Vlassenbroek als de wagens op de rijbaan staan er geen vrachtwagens (huidige werken) , geen brandweer en veiligheidsdiensten kunnen passeren. Hierbij ook het gevaar met het drukke verkeer in de weekends en als de zon schijnt dat ze tegen uw wagen rijden. Als men dit blijft volhouden zullen de inwoners ook beginnen bellen en elke toerist zal ook op de bon gaan. Het probleem in Vlassenbroek is dat er MAAR 5 reglementair staanplaatsen zijn en deze zijn aan de kerk.

 • Joannes Vereecken

  Ik dacht dat het voetpad voor de voetgangers was? Moeten die dan op de rijbaan lopen? Boetes zeer terecht.

 • Luigi Donders

  Voetpaden zijn geen parkeerplaatsen, blijf eraf en respecteer de zwakke weggebruikers. Voetgangers mogen dus gehinderd worden auto's niet. Eigenaardige redenering .Lol

 • Jo Bosman

  Parkeer gewoon op de weg. Dat bijna niemand dan nog door kan op een veilige manier moeten ze er dan maar bijnemen.