Infobord promoot Scheldeland in Waasland

MINISTER ZOEKT NIEUWE LOCATIE VOOR TOERISTISCH BORD LANGS E17

Aan de afrit Lokeren op de E17 werd het bord Scheldeland geplaatst, met daarop het stadhuis van Dendermonde.
Foto Geert De Rycke Aan de afrit Lokeren op de E17 werd het bord Scheldeland geplaatst, met daarop het stadhuis van Dendermonde.
Dendermonde prijkt voor het eerst op een toeristisch infobord langs onze snelwegen. Alleen zijn de foto's van de Ros Beiaardstad te bewonderen in het Waasland, net voor de afrit Lokeren op de E17. "Onbegrijpelijk", zegt volksvertegenwoordiger Freya Saeys, die er ook op aandringt om een bord langs de E40 te plaatsen. Minister Ben Weyts zoekt naar een oplossing.

Een tijdje geleden werd beslist om de typische bruine toeristische infoborden langs de snelwegen te vervangen door nieuwe exemplaren. Omdat ook het Scheldeland een erkende toeristische regio is, moest ook dat gebied aangeduid worden. Op die manier komt ook Dendermonde voor het eerst in beeld, met een beeld van het belfort en stadhuis als specifieke verwijzing naar het Unesco-Werelderfgoed in de Ros Beiaardstad. Alleen staat er langs de E40 nog steeds geen bord Scheldeland. "In tegenstelling tot andere regio's, zoals de Kust, Vlaamse Ardennen en Kempen, lijkt het Scheldeland hier geen recht op te hebben", zegt volksvertegenwoordiger Freya Saeys uit Lebbeke, die minister Ben Weyts hierover het vuur aan de schenen legde. "Na twaalf jaar discussiëren en verschillende adviezen is dit dossier plots afgesloten, zonder toeristisch bord."

Advies

Het is het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid dat verantwoordelijk is voor de productie en plaatsing van de borden. "In andere toeristische regio's lukt dat blijkbaar wel", stelt Saeys vast. "Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen hebben voor Scheldeland elk op hun beurt een advies aan Wegen en Verkeer doorgegeven, maar telkens zonder gevolg."


Al prijkt er ondertussen wel een toeristisch bord Scheldeland langs de E17 in Lokeren. "Nu staat er dus een bord Scheldeland in het 'Waasland'. Niet te begrijpen", zegt Saeys. "AWV heeft dus na twaalf jaar discussiëren ook geen rekening gehouden met voorstellen van locatie. Met als gevolg dat langs de E17 borden foutief staan." Saeys dringt er bij Weyts op aan om een nieuwe locatie voor het infobord langs de E17 te zoeken. "Bijvoorbeeld op de plek die eerder gesuggereerd werd door Toerisme Oost-Vlaanderen", klinkt het. "En er moet een bord langs de E40 komen, net zoals in andere toeristische regio's."

Verkeerswisselaar

Minister Weyts vraagt zijn administraties om naar een oplossing te zoeken. "Waar al toeristische borden stonden, werden die vervangen", zegt hij. "Maar we hebben geen nieuwe locaties gezocht. Daarom dat er langs de E40 geen bord Scheldeland staat. Voor de E17 is een nieuwe locatie vinden niet eenvoudig. Als het toeristische bord meer centraal in het Scheldeland staat, moet dat vanaf de grens Lochristi en Destelbergen in de richting van Gent. Het volgende toeristische bord dat de stad Gent aanduidt, staat dan amper vier kilometer verder. Dat is voor bestuurders een interval van amper twee minuten. Bovendien situeert zich dit vlak bij de verkeerswisselaar E17/R4, waar de berm zich niet leent tot zo'n constructies. Maar ik vraag alsnog aan de administratie om verder naar een oplossing te zoeken."