Inbrekers stelen voor 30.000 euro aan ruiterspullen

DIEVEN NEMEN BUIT MEE IN AUTO BUURMAN

Ivan Robyn in zijn zaak, die overhoop werd gehaald door de dieven.
Copyright : Geert De Rycke Ivan Robyn in zijn zaak, die overhoop werd gehaald door de dieven.
Dieven zijn aan de haal gegaan met 30.000 euro aan ruitermateriaal bij MKCM aan de Eegene in Oudegem. Ze namen alleen de allerduurste spullen mee. Om de buit te vervoeren stalen ze ook nog eens de wagen van de buurman.

Ivan Robyn en zijn echtgenote Martine Impens openden ruitershop MKCM een dik jaar geleden. "Onze dochter doet aan jumping en vanuit die hobby groeide het idee om een zaak in ruitermateriaal te beginnen", klinkt het. "Het is tegenwoordig niet eenvoudig om een zaak op te starten, maar we zijn er toch voor gegaan. Klanten vinden hier alles voor ruiter en paard, van rijbroeken tot paardenvoeding."

Buiten liggen nog de kapstokken van de kleren die de dieven meenamen.
Copyright : Geert De Rycke Buiten liggen nog de kapstokken van de kleren die de dieven meenamen.

Duurste

Maar amper anderhalf jaar na de opening is de zaak al het slachtoffer van inbrekers. "De dieven hebben flink wat schade aangericht", schetst Robyn. "Ze wisten duidelijk waar ze naar op zoek waren. Alleen de duurste rijbroeken, jassen, helmen en laarzen hebben ze meegenomen. Zelfs bij de kinderkledij zijn de duurste stuks eruit gehaald. Het is duidelijk dat ze het op specifiek materiaal gemunt hadden. Vermoedelijk hebben ze daar een afzetmarkt voor, in het buitenland."


"Het moet rond drie uur in de nacht van maandag op dinsdag gebeurd zijn", gaat hij verder. "Buren hebben toen hun hond horen blaffen. Ze maanden het dier aan stil te zijn en stonden er niet bij stil dat er wel eens iets aan de hand kon zijn. De daders moeten hier een hele tijd binnen gezeten hebben. Ze hebben bijvoorbeeld alle kledij van de kapstokken gehaald en die kapstokken tussen de struiken gegooid."


De buit laadden ze in de auto van buurman Herman Van Hauwermeiren, die op de oprit stond. "Ze hadden veel lef", zegt die. "Mijn wagen, een pas aangekocht tweedehands model, was geladen met oud papier. Ze hebben dat eruit gehaald, de dozen leeggemaakt en die gevuld met de buit. Spijtig genoeg ben ik een heel vaste slaper en heb ik niets gehoord. Toen ik opstond dacht ik dat mijn zoon de auto even geleend had. Tot Ivan me vertelde dat ze bij hem ingebroken hadden. Toen viel mijn euro dat mijn wagen ook gestolen was."


Van de daders ontbreekt elk spoor. De politie kwam alvast in de ruitershop langs voor een sporenonderzoek. Robyn deelt een oproep op Facebook in een poging meer info over de inbraak te weten te komen om de daders te vinden. "Dit is een zware klap, we zijn er helemaal van onder de voeten", zegt hij. "We hebben zoveel geïnvesteerd om deze zaak op te starten en nu zijn we voor zo'n 30.000 euro bestolen."