In beeld: onze regio in tijden van corona

Genoeg afstand houden is de boodschap. Ook bij een wandeling om een frisse neus te halen.
Geert De Rycke Genoeg afstand houden is de boodschap. Ook bij een wandeling om een frisse neus te halen.
De drastische maatregelen die de federale regering bepaalde in de strijd tegen het coronavirus hebben overal hun weerslag. Ook in onze regio. Deze beelden tonen hoe streekgenoten omgaan met deze tijden van corona.

Er gelden afstandsregels en een samenscholingsverbod. Maar een frisse neus halen om eens te ontspannen dat mag nog. Niet in groep, maximum met twee. Veel streekgenoten volgden die raad op, zeker omdat woensdag het lentezonnetje aangenaam van de partij was. Een fietstochtje in Buggenhout bos, dat zagen deze twee wel zitten.

Aan de ingang van Buggenhout Bos wijst een infobord op de afstandsregels en het samenscholingsverbod.
Geert De Rycke Aan de ingang van Buggenhout Bos wijst een infobord op de afstandsregels en het samenscholingsverbod.

Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Dat levert een lege Kroonveldlaan in Dendermonde op. Geen auto is er te bespeuren. Geen alledaags zicht alleszins. 

De Kroonveldlaan in Dendermonde  is leeg.
Geert De Rycke De Kroonveldlaan in Dendermonde is leeg.

Twee dames trekken er met de fiets op uit. Even uitrusten gebeurt op een bankje op de Dries van Opdorp. Met de afstandsregels indachtig welteverstaan. Een praatje slaan kan ook met anderhalve meter tussen.

Deze dames kiezen voor een korte rustpauze tijdens hun fietstocht.
Geert De Rycke Deze dames kiezen voor een korte rustpauze tijdens hun fietstocht.

Burgemeester Raf De Wolf van Lebbeke kreeg van zijn dochter een doosje met mondmaskers die ze gebruikt tijdens haar opleiding bio-esthetiek en postte er een foto van op Facebook. Daarbij lanceerde hij een oproep aan alle leerlingen, leerkrachten en scholen die momenteel thuis of in het klaslokaal nog doosjes met mondmaskers zouden hebben staan. “Breng deze naar onze hulpdiensten”, zegt De Wolf. “Ik bezorg deze mondmaskers alvast aan onze mensen in de crèche, woonzorgcentra, dokterspraktijken en verpleegkundigen op de baan. Elk beetje helpt hen verder!”

Burgemeester Raf De Wolf van Lebbeke lanceerde een oproep voor mondmaskers.
RV Burgemeester Raf De Wolf van Lebbeke lanceerde een oproep voor mondmaskers.

De federale overheid besliste dat ook bloemenzaken hun deuren moeten sluiten. Florist Ludo Annaert uit Opstal zocht een oplossing om met zijn voorraad aan bloemen weg te kunnen. Hij stapte ermee naar het woonzorgcentrum Herfstdroom in Buggenhout om er alle bewoners te plezieren met wat kleurrijke voorjaarsbloeiers.

Ludo Annaert schenkt zijn bloemen weg aan de bewoners van het rusthuis Herfstdroom in Buggenhout.
Geert De Rycke Ludo Annaert schenkt zijn bloemen weg aan de bewoners van het rusthuis Herfstdroom in Buggenhout.

Ook de familie Van Gyseghem uit Lebbeke zit in haar bloemenkwekerij met een enorme voorraad aan bloemen. Ook de sierteelt is immers zwaar getroffen door de coronacrisis. “Daarom hebben wij besloten om de tulpen van de kwekerij aan spotprijzen van 5 euro voor 50 stuks te verkopen”, klinkt het. “Anders gaat de oogst verloren. We willen iedereen alvast bedanken voor de steun in deze moeilijke periode.” Een pijl aan de kwekerij, aan de Langeroot in Wieze, duidt de tulpen aan. 

Sierkwekers weten geen blijf met hun bloemen.
RV Sierkwekers weten geen blijf met hun bloemen.

Personeel in het ziekenhuis Sint-Blasius van Dendermonde draait overuren. Aan de spoedafdeling van het ziekenhuis is een mobiel pre-triagecentrum ingericht en extra afdelingen zijn vrijgemaakt voor coronapatiënten. De leerlingen van de Heilig-Hartschool van Sint-Gillis-Dendermonde besloten het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem te steken door de toegang tot de spoedafdeling te versieren met hartverwarmende boodschappen.

Hartverwarmende boodschappen aan het ziekenhuis in Dendermonde. Het doet iedereen deugd.
Geert De Rycke Hartverwarmende boodschappen aan het ziekenhuis in Dendermonde. Het doet iedereen deugd.

De Dries in Opdorp is zijn beren van de beeldententoonstelling Lente Op Den Dries kwijt, maar een enkele liefhebber laat zich toch nog verleiden om even te benen te strekken op het mooie plein.

De Dries in Opdorp ziet nog een enkele wandelaar.
Geert De Rycke De Dries in Opdorp ziet nog een enkele wandelaar.

Ook met het gezin een fietstochtje houden kan, met respect voor de afstandsregels. Deze fietsers in Buggenhout geven het goede voorbeeld.

Fietsers zoeken de bosrijke omgeving van Buggenhout op.
Geert De Rycke Fietsers zoeken de bosrijke omgeving van Buggenhout op.

En een ijsje? Dat smaakt altijd, ook in tijden met corona. 

Een ijsje doet de perikelen rond corona even vergeten.
Geert De Rycke Een ijsje doet de perikelen rond corona even vergeten.

In de supermarkten is het ondertussen alle hens aan dek om winkelrekken gevuld te houden. Ook de AD Delhaize in Buggenhout wordt overspoeld door klanten. Winkelpersoneel kan het haast niet bijhouden.

Lege winkelrekken in de AD Delhaize van Buggenhout.
Geert De Rycke Lege winkelrekken in de AD Delhaize van Buggenhout.

“Meer beelden van Vlaanderen in coronatijden zijn hier te vinden.”