Iedereen in de bres voor Speelplaneet

LEIDERS ZETTEN WERKING MET BEPERKTE MIDDELEN VERDER NA BRAND

De kinderen amuseren zich met het weinige spelmateriaal.
Foto Katrijn De Bleser De kinderen amuseren zich met het weinige spelmateriaal.
Op de terreinen van vzw Speelplaneet in Appels waren gisteren heel wat kinderen aan het spelen. Nochtans moet de speelpleinwerking het met beperkte middelen rooien nadat zaterdag hun lokalen verwoest werden door een brand. "Heel wat ouders en buren schonken ons al spelmateriaal."

Het was gisterenochtend even afwachten hoeveel kinderen er zouden opdagen op het terrein van vzw Speelplaneet aan de Vrijheidsstraat in Appels nadat een brand zaterdagochtend de lokalen verwoestte. Toch tekenden een 150-tal kinderen present. "Dat zijn er ongeveer evenveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar", zegt Dorien Burssens, voorzitster van De Speelplaneet. "Meer nog, heel wat kinderen en ouders brachten spelletjes mee. Zo hebben we meer spelmogelijkheden dan verwacht."


Vooral knutselgerief zoals papier, stiften en potloden, maar ook gezelschapsspelen werden al op de terreinen van de Speelplaneet afgeleverd. "In de lokalen van de Freinetschool hebben we intussen een geïmproviseerd materiaallokaal ingericht. Het is nu nog behoorlijk leeg, maar tegen volgende week moet er opnieuw heel wat speelmateriaal te vinden zijn. Eind deze week zullen we bekijken wat we al gekregen hebben en wat we nog moeten aankopen", zegt Burssens. "We hopen dat te kunnen betalen van het geld dat we via de verzekering krijgen of misschien via het stadsbestuur."

Materiaal schenken

Alle materiaal om buiten te spelen zoals ballen en petanquemateriaal stond in een aparte wagen en bleef dus intact. "Gelukkig is het goed weer zodat de kinderen buiten allerlei spelletjes kunnen spelen. Al blijft het een noodoplossing, want het materiaal voor de geplande activiteiten is niet meer bruikbaar. De tieners maken vandaag een uitstap zodat ze niet steeds op het afgebrande lokaal moeten kijken. Dat geeft steeds opnieuw een slecht gevoel", zegt Burssens. "Elke avond zullen we bekijken wat we de volgende dag kunnen organiseren met het materiaal dat op dat moment beschikbaar is."


De scouts van Dendermonde plaatsten alvast een tent op het terrein zodat daar gespeeld kan worden bij slecht weer. Ook de chiro van Appels en jeugdhuis Zenith steunen de Speelplaneet. De animatoren missen vooral de springkasteelblazer, het waterspeelgoed, verkleedspullen, de stereo en de vuurbak. "Het wordt dus een zomer zonder verklede animatoren", zegt animator Ruben Laureys. "Wie materiaal heeft, kan dat nog steeds aan de speelplaneet schenken. Op de website www.speelplaneet.net plaatsten we een lijst waarop alles staat wat we nog nodig hebben."