Hulpagente komt er vanaf met opschorting voor onrechtmatige opzoekingen in politiedatabank

Geert De Rycke
De gewezen hulpagente van de lokale politie van Dendermonde, die ten onrechte opzoekingen voor persoonlijke doeleinden deed in de politiedatabanken, komt er vanaf met de gunst van de opschorting. Ze krijgt dus geen straf. De vrouw kwam aanvankelijk in opspraak wegens oplichting van tientallen Dendermondenaren. Omdat ze haar slachtoffers allemaal vergoedde, werd ze daarvoor niet strafrechtelijk vervolgd.

De hulpagente, indertijd onder andere verantwoordelijk voor het bemannen van de flitsauto bij snelheidscontroles in Dendermonde, bleek zo’n drie jaar geleden het vertrouwen van heel wat inwoners van Dendermonde beschaamd en misbruikt te hebben. Ze overtuigde slachtoffers om haar geld te lenen, maar betaalde er geen cent van terug. De zaken kwamen aan het licht nadat tientallen slachtoffers bij het Dendermondse politiekorps aanklopten met klachten.

Telkens bleek de hulpagente er dezelfde werkwijze op na te houden: ze klopte aan bij particulieren en handelszaken om daar naar leningen te vragen. Hoewel dit in de privésfeer kaderde en de gelden bestemd waren voor privégebruik, droeg ze daarbij wel haar politie-uniform. Als mensen een bewijs wilden van het haar geleende geld en belofte om terug te betalen, noteerde ze dat op documenten waarop het logo van de stad of dat van de politie stond. De duizenden euro’s gingen op aan luxegoederen, zoals dure merkkledij.

Opschorting

Bij het politiekorps is de vrouw ondertussen definitief ontslagen. Bij het onderzoek dat het Comité P opstartte, kwam aan het licht dat de vrouw tussen januari en april 2016 verschillende opzoekingen deed naar informatie van haar slachtoffers in de databanken van de politie. Daardoor maakte ze misbruik van haar ambt, want de bestanden mogen alleen geraadpleegd worden in kader van politiedossiers. Daarvoor werd de gewezen agente gedagvaard.

Volgens haar advocaat had ze nooit echt iets gedaan met de informatie die ze opzocht in de databank. De beklaagde blijkt ondertussen haar woning verkocht te hebben om de leningen, die opliepen tot een totaal van zo’n 68.000 euro, allemaal te kunnen terugbetalen. Het Openbaar Ministerie had aangedrongen op een celstraf van zes maanden met uitstel, maar de rechter ging in op de vraag van de beklaagde voor een opschorting. Een schuldigverklaring zonder straf dus.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.