Honderdtal fietsen uit stalling verwijderd

PENDELAARS KLAGEN SLECHTE COMMUNICATIE OVER HERSTELLINGSWERKEN AAN

Hoewel de werken aangekondigd werden op enkele A4-papieren bevonden zich op maandagochtend nog een honderdtal fietsen in de stallingen.
Copyright : Geert De Rycke Hoewel de werken aangekondigd werden op enkele A4-papieren bevonden zich op maandagochtend nog een honderdtal fietsen in de stallingen.
Chaos in en rond de fietsenstalling aan de achterzijde van het station van Dendermonde. De NMBS start werken aan de dakbedekking en daardoor mogen er geen fietsen staan. Alleen werden de waarschuwingen daarrond door fietsende pendelaars niet gezien of genegeerd. "Weer een sterk staaltje van miscommunicatie", klinkt het bij misnoegde pendelaars.

Er hingen al een paar dagen enkele witte A4-papiertjes aan de fietsenstalling aan de achterzijde van het Dendermondse station, aan de kant van Sint-Gillis. Die wezen erop dat vanaf maandag 13 februari werken zouden starten aan de dakbedekking van de stalling. Vrijdagavond zorgden medewerkers van het Fietspunt Dendermonde er ook nog eens voor dat de toegangen tot de fietsenstalling afgespannen werden met wit-rode lintjes. Alleen mocht dat niet echt baten. Gisteren stonden er nog meer dan honderd fietsen in de stalling geplaatst.

Medewerkers van het Fietspunt slepen de fietssloten onder politietoezicht open.
Copyright : Geert De Rycke Medewerkers van het Fietspunt slepen de fietssloten onder politietoezicht open.

Sloten opengeslepen

"De waarschuwingen vooraf hebben blijkbaar niet veel uitgehaald", stellen Stefaan Elegheer en Nico De Witte van het Fietspunt Dendermonde vast. "We waren 's ochtends ook aanwezig om fietsers erop te wijzen de stalling niet te gebruiken, maar we konden het gewoon niet bijhouden. Terwijl we aan de ene pendelaar uitlegden wat er aan de hand was, stonden achter onze rug om alweer verschillende fietsen in de rekken. Reizigers hebben de papieren niet gezien, en anderen negeerden het gewoon."


Omdat de NMBS de werken echt wilde starten, zat er niets anders op dan de fietsen uit de stalling te halen. Dat deden de medewerkers van het Fietspunt, onder het toeziend oog van de politie. "De fietsen die met hun eigen vast slot op slot staan, worden gewoon uit het rek gehaald en buiten de stalling geplaatst", zegt Kevin Van Roy van de lokale politie van Dendermonde. "Bij fietsen die zowel met eigen slot op slot staan en ook nog eens vastgemaakt zijn aan het fietsrek, wordt het slot aan het rek opengeslepen. Ook die worden buiten gezet. Fietsen die enkel aan het fietsrek vastgemaakt zijn, worden ook losgemaakt maar meegenomen naar het Fiestpunt om daar onder bewaking te blijven staan tot de eigenaar opdaagt. Anders zouden die los staan in de berm en dat is te gevaarlijk voor diefstal."

Copyright : Geert De Rycke

Misnoegde reacties

Feit is dat het voor heel wat pendelaars bij terugkomst met de trein zoeken was naar hun stalen ros. En ondertussen stonden ook de bermen langs de stationsparking en aan de fietsenstalling vol met gestalde fietsen. Ook daar heerste de grootste chaos van lukraak door elkaar gestalde fietsen. Het zorgde alvast voor heel wat misnoegde reacties. "Twee weken lang is de fietsenstalling ontoegankelijk door de werken", zegt Tomas Roggeman, die zelf dagelijks gebruik maakt van de accommodatie en als oppositieraadslid voor N-VA in de gemeenteraad van Dendermonde zit. "Een alternatief voor de vele fietsers om op een deftige manier hun fiets te stallen is gewoon niet voorzien, ook al drong N-VA daar in de Commissie Mobiliteit op aan. Dat is toch gewoon om chaos vragen. De fietsen staan nu op een hoop in de bermen, voor hetzelfde geld vallen er daarvan een aantal in de beek ernaast. Er hadden perfect enkele parkeerplaatsen afgebakend kunnen worden om voor te behouden voor de fietsende pendelaars. Maar dat is blijkbaar te veel moeite. Een sterk staaltje van miscommunicatie is dit. En een flinke belasting voor wie de moeite doet de auto thuis te laten om met de fiets naar het station te komen."