Helft meer rijbewijzen ingetrokken dan in 2016

In Dendermonde zijn de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst 171 rijbewijzen ingetrokken gedurende vijftien dagen voor sturen onder invloed van alcohol en drugs. Dit is een stijging met bijna de helft tegenover de eerste zes maanden vorig jaar. Toen werden er 117 rijbewijzen ingetrokken.

De politie was erg verrast door deze cijfers en een verklaring voor hoe het komt, is heel moeilijk te vinden. "Wij hebben evenveel controles uitgevoerd als vorig jaar, maar het cijfer gaat niet echt naar beneden, integendeel," aldus Francis Van Hove van de verkeersdienst. Bij het aantal ingetrokken rijbewijzen van dit jaar zijn de intrekkingen voor drie uur en zes uur nog niet bijgeteld. "Het probleem ligt heel vaak bij onze maatschappij. Het sociale gebeuren met een pintje bij is veel gezelliger dan dat er iemand een cola moet drinken. De gezelligheid mag, maar de chauffeur moet wel zijn grens kennen en het is net dat waar het fout gaat. Bovendien zijn het ook vaak chaffeurs die verslaafd zijn en dan toch nog achter het stuur kruipen," klinkt het.

Meer sensibiliseren

De politie van Dendermonde betrapt nu bijna elke dag een bestuurder die boven de 1,5 promille alcohol in het bloed hebben. "Dit gaat ook absoluut niet over drie pinten, maar over een pak meer afhankelijk van de lichaamsbouw. Dat we bijna een rijbewijs per dag intrekken is echt indrukwekkend. Gelukkig is het nu ook eenvoudiger en kunnen we deze beslissing zelf nemen zonder het parket er bij te betrekken, wat tot twee jaar geleden wel nog nodig was," aldus Van Hove.


Een mogelijk oplossing voor het probleem is meer sensibiliseren tijdens evenementen. "Het is niet de eerste keer dat ik dit vertel. Vaak geven evenementen geen enkele melding aan de chauffeurs. Daarnaast kunnen wij alleen maar blijven controleren," besluit Francis Van Hove. (KBD)