Haast overal monitoren te kort, behalve bij speelplein Toeter: 15 nieuwe jongeren dienen zich aan om werking deze zomer in goede banen te leiden

Tijdens de startdag van Speelplein Toeter daagden liefst vijftien nieuwkomers op.
Geert De Rycke Tijdens de startdag van Speelplein Toeter daagden liefst vijftien nieuwkomers op.
In tegenstelling tot heel wat speelpleinen waar ze kampen met een gebrek aan monitoren, is de werking bij Toeter in Grembergen verzekerd. Er dienen zich zelfs een pak nieuwe jongeren aan om een zomer met spelende kinderen in goede banen te leiden. “De toffe sfeer doet het hem”, klinkt het enthousiast.

Speelpleinen hebben het steeds moeilijker om monitoren te vinden, zo blijkt uit recente nieuwsberichten. Jongeren kiezen immers vaker voor een andere vakantiejob omdat ze dan flexibeler hun uren kunnen spreiden doorheen het jaar en daar doorgaans ook meer geld mee verdienen. Het tekort aan monitoren doet verschillende speelpleinen in Vlaanderen sluiten. Maar dat is niet het geval bij de speelpleinwerking Toeter van Grembergen, die ondertussen haar zevende werkjaar ingaat. Integendeel, de werking én het aantal monitoren boomt.

Dat Toeter uitzondering op de regel is, bewees een kennismakingsdag voor nieuwe monitoren. Liefste vijftien nieuwe en enthousiaste jongeren dienden zich aan. “Dat is een pak meer dan we verwacht hadden”, zegt Flore Delagaye van speelplein Toeter. “En we hebben geen moeite om ze te vinden. Onze werking is ondertussen een begrip in Grembergen en omstreken en dat werpt zijn vruchten af.”

Onder andere met een teambuilding bereiden de jongeren zich voor op een nieuwe speelpleinzomer.
Geert De Rycke Onder andere met een teambuilding bereiden de jongeren zich voor op een nieuwe speelpleinzomer.

Naambekendheid

De naambekendheid van Toeter zorgt dus niet alleen elke zomer voor de opkomst van tussen de 60 en 100 kinderen per dag, maar ook voor een grote groep van meer dan veertig monitoren om gedurende vijf weken zomervakantie alles in goede banen te leiden. “We denken dat de toffe en goede sfeer daar voor iets tussen zit”, zegt Lisanne Heirman. “Bij Toeter houden we dagelijks een halve dag werking. En dat levert enthousiaste kinderen op die uit eigen beweging echt graag naar het speelplein komen. Het is hier nooit ‘van moeten’ omdat ouders noodgedwongen opvang nodig hebben omdat ze zijn gaan werken. Kinderen die naar Toeter gaan, willen dat gewoon zelf heel graag. En dat zorgt voor heel leuke spelnamiddagen waar ook de monitoren veel plezier aan hebben.”

Het is hier nooit ‘van moeten’ omdat ouders noodgedwongen opvang nodig hebben omdat ze zijn gaan werken. Kinderen die naar Toeter gaan, willen dat gewoon zelf heel graag.

Lisanne Heirman

Teambuilding

Toeter ziet in een zomervakantie zo’n driehonderd verschillende gezichtjes de revue passeren. Om de monitoren klaar te stomen om die goed op te vangen, vond op de terreinen van basisschool ‘t Vlasbloempje aan de Verbindingsstraat in Grembergen al een startdag plaats. “Naast een kennismaking en teambuilding stonden ook cursussen EHBO en reanimatie op de agenda”, zegt Britt De Visscher. “Zo zijn we op alles voorbereid eens de speelpleinwerking start.”

Toeter is deze zomer actief van 8 juli tot 9 augustus. Eindigen gebeurt met een groot Toeterfeest, waar ook de ouders op welkom zijn. Info: www.speelpleintoeter.be.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.