Gevangenen in Dendermonde weigeren terug te gaan naar hun cel en steken vuilnisbakken en lakens in brand

De politie kwam massaal ter plaatse om de rust te laten weerkeren.
Koen Baten De politie kwam massaal ter plaatse om de rust te laten weerkeren.
In de gevangenis van Dendermonde is zaterdagochtend een opstand ontstaan tijdens de wandeling. De gedetineerden weigerden terug te gaan naar hun cel omdat ze geen bezoek meer mochten ontvangen door het coronavirus. Een 95-tal gedetineerden kon zich hier niet in vinden en stak lakens en vuilnisbakken in brand. Politiemannen van de Openbare Veiligheid zijn de gevangenis binnen gegaan om de rust te herstellen. 

De onrust brak uit omstreeks 11.30 uur tijdens de ochtendwandeling in de gevangenis. Sinds de strengere maatregelen mochten ze geen bezoek meer ontvangen om besmettingen met corona te vermijden. Ze vroegen ook mondmaskers voor hun eigen gezondheid. Verschillende lakens werden in brand gestoken en ook een poort en enkele vuilnisbakken werden vernield. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar de brand was niet ernstig. 

De politie kwam massaal ter plaatse om de rust te laten weerkeren.
Koen Baten De politie kwam massaal ter plaatse om de rust te laten weerkeren.

De politie van Dendermonde liet meteen versterking komen vanuit Brussel. Tientallen zwaar uitgedoste agenten gingen zaterdag kort voor 13 uur de gevangenis binnen om er de rust te laten terugkeren. Ook een hond van het hondenteam uit Aalst was aanwezig. 

De gedetineerden hadden als compensatie voor het bezoek een extra krediet gekregen van 20 euro, maar dit was duidelijk niet voldoende voor hen. Burgemeester Piet Buyse kwam ook ter plaatse. “Na de inval van de politie keerde de rust vrij snel terug. Alles is zonder problemen verlopen. Er zijn harde maatregelen genomen voor heel Vlaanderen, deze gelden dus ook voor de gevangenissen. Het is voor niemand leuk”, aldus Buyse. 

De brandweer van Dendermonde was ook ter plaatse.
Koen Baten De brandweer van Dendermonde was ook ter plaatse.