Geen uitstap door Gents circulatieplan

VLEK-SCHOOL LAST KLEUTERSCHOOLREIS AF DOOR NIEUWE VERKEERSSITUATIE

Luk De Mey met de kleuters die geen bezoekje aan de opera in Gent kunnen brengen.
Foto GDR Luk De Mey met de kleuters die geen bezoekje aan de opera in Gent kunnen brengen.
De Vrije Lagere en Kleuterschool VLEK van Grembergen schrapt de geplande uitstap van de kleutertjes naar Gent. Aanleiding is het nieuwe circulatieplan dat in de Gentse binnenstad is uitgetekend. Daardoor mogen autocars de stad niet meer in. "We kunnen onze kleuters geen drie kilometer heen én drie kilometer terug laten stappen", zegt directeur Luk De Mey. Ook de twee geplande schoolreizen in juni naar Gent worden geannuleerd.

Nu maandag gaat het nieuwe verkeerscirculatieplan in Gent van start. Naast een hele reeks andere maatregelen, mogen vanaf dan ook toeristenbussen de binnenstad niet meer in. De autocars moeten hun reizigers die Gent willen bezoeken afzetten aan één van de drie daarvoor voorziene plaatsen buiten het centrum. Busmaatschappijen uit de regio vrezen minder toeristische uitstappen naar Gent, wat een streep door hun rekening zou betekenen.


"Het is net onze troef dat bezoekers, zeker senioren en kinderen, met een autobus vlak bij de bezienswaardigheden konden afgezet worden", klinkt het.

Annulaties

Dat zorgt ook voor annulaties van schooluitstappen. Zo heeft de Vrije Lagere en Kleuterschool VLEK van Grembergen net beslist om de uitstap van haar kleutertjes naar Gent te schrappen. "Bedoeling was om met de kindjes tijdens een themaweek rond muziek op school de Opera in Gent te bezoeken", legt directeur Luk De Mey uit.


"Dat bezoek ligt al maanden vast, maar we kregen nu via onze busmaatschappij te horen dat ze de stad niet in mogen. Als gevolg daarvan zouden onze kleuters drie kilometer moeten stappen om van aan het punt waar ze afgezet worden buiten de stad tot aan de opera te geraken. Na het bezoek moeten ze diezelfde drie kilometer nog eens afleggen. Dat is onbegonnen werk met vierjarigen. Dan mag je er nog niet aan denken dat het zou regenen. Daarom is beslist de uitstap niet te laten doorgaan, natuurlijk tot teleurstelling van onze kleuters."

Wel toeristen

Het stoot De Mey tegen de borst dat autocars de Gentse binnenstad blijkbaar wel binnen mogen om toeristen aan hotels af te zetten, maar dat dit voor kinderen of bejaarden die bezienswaardigheden willen bezoeken blijkbaar niet kan. "De informatie rond dat hele circulatieplan ook erg verwarrend", zegt hij.


Directeur Luk De Mey schreef over het gegeven een boze mail naar de Mobiliteitsdienst van Gent, nadat hij al diverse telefoontjes over het gegeven pleegde.


"Zonder resultaat", zegt hij. "Ofwel komt er totaal geen reactie, ofwel krijg je een totaal niet afdoend antwoord met informatie die nog meer verwarring schept. Daarom was voor ons de maat vol. We schrappen bovendien ook onze twee schoolreizen naar Gent die in juni voorzien waren. We zoeken wel een andere leuke bestemming, waar we wel vlot ter plaatse geraken."