Folkfestival terug van weggeweest

NA SABBATJAAR IS M'EIRE MOROUGH DIT JAAR WEER VAN DE PARTIJ

De organisatie en de vrijwilligers zijn al een week aan het werk om alles klaar te krijgen.
Foto GMD De organisatie en de vrijwilligers zijn al een week aan het werk om alles klaar te krijgen.
Dit weekend viert folk hoogtij in Dendermonde. Het festival M'Eire Morough tekent immers weer present. Hoewel de organisatoren er vorig jaar nog de brui aan gaven, zijn ze nu meer dan ooit klaar voor een geslaagde doorstart.

M' Eire Morough groeide in tien jaar tijd uit tot een regelrecht begrip in Dendermonde. Steeds meer bezoekers kwamen op het folkfestival af en een tiende jubileumeditie werd een schot in de roos. Maar dan kondigden, begin 2013, de organisatoren plots aan dat er geen elfde editie zou komen. Het nieuws lokte zoveel reactie uit bij de Dendermondenaren dat de organisatie zich toch weer bedacht.

Nieuwe start

"Eén zomer hebben we overgeslagen. In plaats van het einde van M'Eire Morough is het enkel een sabbatjaar geworden", zegt Stijn Moonen. "We maken nu een doorstart. Maar we sleutelden wel wat aan het concept van ons festival, om het voor de organisatie leefbaarder te houden. Alleszins zijn we helemaal klaar voor een nieuwe editie dit weekend en gaan we er met heel veel enthousiasme tegenaan."


Al een hele week zijn vrijwilligers aan het werk om het terrein aan de Kalendijk, vlakbij zwembad Olympos, klaar te krijgen voor het festival. Een podium staat opgesteld, een feesttent en de site ligt klaar voor een marktje, demonstraties, animatie en initiaties Ierse en Schotse tradities en Highlandgames.


"Aan vrijwilligers geen gebrek, onze oproep voor helpende handen werd warm onthaald", zegt Moonen. "Ook voor de kinderanimatie trouwens. Normaal gezien zorgen de CM en de monitoren van Kazou voor de kinderanimatie tijdens M'Eire Morough. Omdat het een zeer drukke zomer is, en vrijwilligers overal nodig zijn, hebben deze keer ook de mensen van speelpleinwerking De Speelplaneet in Dendermonde besloten om te helpen."


Hoewel M'Eire Morough de voorbije jaren telkens garant stond voor een stevige portie kleinkunst op vrijdag, zal dat dit jaar niet het geval zijn. "Het vaste M'Eire Morough-publiek is inderdaad gewend dat we folk combineren met kleinkunst. Om allerlei redenen hebben we de kleinkunst moeten loslaten en onze blik naar elders moeten richten", zegt Moonen.

Dansavond

"De keuze is met veel overtuiging gevallen op een dansavond. Tijdens een echt Café Dansant maken we de cross-over tussen folkdans en ballroomdans. En dat wordt gepresenteerd door een live-orkest. We zien heel veel potentieel in dit concept."


Het café Dansant, met The Ball & folkroom Orchestra, vindt vandaag plaats. Om 20 uur en 22.30uur vinden initiaties plaats, tussendoor kan iedereen vrij dansen. Zaterdag gaat het festivalterrein al open vanaf 13.30 uur. Om 15 uur speelt Bombadil. Om 16.45 uur is het de beurt aan Strograss, met akoestische rootsmuziek. Blunt, een Belgische folkrockband, treedt om 18.30 uur op, gevolgd door Gravel Unit met folk, roots en pop om 20.30 uur. Om 22.15 uur wordt het podium ingenomen door Peut-être Demain, een zeskoppige Gentse folkband met stevige rock- en pop-invloeden. En afsluiten gebeurt met Polk om 24 uur.


Tussendoor op zaterdag is, vanaf 13.30 uur, allerlei randanimatie voorzien. Doorlopend is er een Keltische markt.


Druïden komen langs en de groep Taradance organiseert een workshop Ierse dans. Volkskunstgroep Reynout komt met haar vendeliers. En ook de Belgian Blend Pipe Band is van de partij. Wie wil, kan deelnemen aan Highland Games. En hondenschool Kwispel geeft een demonstratie van de hondensport Agility.


Iedereen kan mee genieten op het terrein van de Kalendijk, aan de LeopoldII-laan. De toegang is overal gratis. Info: www.folkdendermonde.be.