Feestkomitee geeft historisch vaandel tweede leven

Geert De Rycke
Een historisch vaandel uit 1879 uit Mespelare is gered voor de toekomst. Daar heeft het Feestkomitee Mespelare voor gezorgd. De vlag heeft een plaats gekregen in ontmoetingscentrum De Mespel, aan de Mespelarestraat.

“We waren erg verbaasd toen we recent een vaandel van meer dan 130 jaar oud terugvonden”, zegt Roger Steeman, voorzitter van het Feestkomitee Mespelare. “De vlag heeft indertijd, in de jaren 1879, toebehoord aan de Mespelaarse zangvereniging De Dendergalm. Meteen deden we wat opzoekingswerk om er meer over te weten te komen. We vonden zelfs de tekst terug die aan de wijding van de vlag gewijd werd indertijd. Verschillende muziekmaatschappijen hebben de inhuldiging van de vlag opgeluisterd.”

Omdat de vlag nog in erg goede staat verkeerde, besliste het Feestkomitee om ze een nieuw leven te geven. “Geschiedenis moet gekoesterd worden”, zegt Steeman. “Daarom hebben we de vlag laten inkaderen. Zo kunnen we ze aan iedereen die dat wil tonen, zonder dat ze beschadigd kan worden. We exposeren ze met veel plezier permanent in De Mespel.”

Geert De RyckeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.