Eindejaarsperiode officieel op gang getrapt

STAD ZET DEZE MAAND EXTRA IN OP SFEERVOL WINKELEN

Vanuit de attractie Santa in the Sky kregen inzittenden een uitzicht over de hele stad.
Geert De Rycke Vanuit de attractie Santa in the Sky kregen inzittenden een uitzicht over de hele stad.
Dendermonde heeft de eindejaarsperiode officieel op gang getrapt. Dat gebeurde het voorbije weekend met de attractie 'Santa in the Sky', een bezoek van Radio 2 en het aansteken van de kerstverlichting. De stad zet deze maand in op extra sfeervol winkelen en wil zoveel mogelijk volk naar het stadscentrum lokken.

Er viel voorbije zaterdag heel wat te beleven op de Grote Markt in Dendermonde. De radiomakers van Radio 2 waren er neergestreken met hun programma '1000 klassiekers'. Dat betekende live radio, een bezoek van verschillende BV's en uitgebreide randanimatie. Wie een stem uitbracht, kreeg een zitje in de Santa in the Sky. Dat is een unieke attractie: de slee van de kerstman, getrokken door rendieren, bracht de inzittenden metershoog de lucht in. Voor velen was het een unieke gelegenheid om te genieten van een fantastisch uitzicht over de stad.


Burgemeester Piet Buyse (CD&V) maakte van de gelegenheid gebruik om officieel de kerstverlichting in de stad te ontsteken. Dat gebeurde met het aansteken van de verlichting in de reuzegrote kerstboom, midden op de Grote Markt. "Dit is de start van één van de mooiste periodes in het jaar", zei de burgemeester. "Dat we die op deze manier kunnen inzetten, met een bezoek van Radio 2, is fantastisch. Maar ook de prachtig versierde en verlichte kerstboom mag er zijn. Hij zal een hele eindejaarsperiode lang voor extra sfeer in ons stadscentrum zorgen."

Bereikbaarheid

Die eindejaarsperiode moet vooral meer volk naar het stadscentrum brengen. Dendermonde zet in op sfeervoller winkelen. Daarom zijn alle centrumstraten, maar ook de deelgemeenten feestelijk versierd. Extra initiatieven moeten ervoor zorgen dat bezoekers Dendermonde verkiezen om er hun eindejaarsaankopen te doen. Dat zal ook kunnen tijdens extra koopzondagen. Die vinden plaats op 10, 17, 24 en 31 december. De meeste handelaars zetten dan hun deuren open.


"Maar ook een goede bereikbaarheid is belangrijk om meer volk naar onze stad te lokken", aldus schepen van Mobiliteit Niels Tas (CD&V). "Daar besteden we extra aandacht aan. Tot 15 januari kan iedereen zich helemaal gratis met de bus verplaatsen binnen het grondgebied van Dendermonde. Reizigers moeten dan enkel een nulbiljet aan de buschauffeur vragen. Tijdens de koopzondagen is er ook extra parking aan warenhuis Delhaize. Op 10 en 17 december is die toegankelijk van 12 tot 20 uur, zodat er meer plaats is om de wagen kwijt te geraken aan de Oude Vest. Voor wie met de fiets komt, zijn er fietsenstallingen aan de Bogaerdbrug, de Oude Vest, het kerkplein en de Vlasmarktbrug."

Kerstmarkt

De Kerstmarkt moet zondag 10 december dan weer één van de hoogtepunten van de eindejaarsperiode worden. Kerstsfeer is dan te proeven op de Grote Markt, Vlasmarkt, Heldenplein en Oude Vest. Veilig feesten tijdens de oudejaarsnacht, is ook mogelijk. De Lijn legt immers verschillende feestbussen in. "En wie geen inspiratie genoeg heeft voor cadeautjes, kan altijd beroep doen op onze Dendermondse cadeaubons", zegt burgemeester Piet Buyse. "Die zijn geldig bij onze lokale handelaars. Met al deze initiatieven geloven we dat het zeker een geslaagde eindejaarsperiode kan worden."