Eerste bezoekers onder de indruk van vernieuwd Belfort

Toeristen ontdekken gerestaureerde toren op Open Monumentendag

Onder de indruk. Dat zijn de eerste bezoekers die tijdens Open Momumentendag zondagochtend kennismaakten met het gerestaureerde Belfort. Voortaan kunnen toeristen helemaal tot boven in de toren. Onderweg maken ze dankzij infopanelen en audiogidsen kennis met de geschiedenis van het gebouw en de stad. Boven wacht een panoramisch uitzicht.
Meer dan honderd trappen moeten beklommen worden om de top van de toren te bereiken.
Geert De Rycke Meer dan honderd trappen moeten beklommen worden om de top van de toren te bereiken.

Normaal gezien zou het vernieuwde Belfort al de voorbije zomer, tijdens de terrasjesavonden op donderdag, de deuren openen voor het grote publiek. Maar de afwerking van laatste details voor brandveiligheid en elektriciteit zorgden ervoor dat die opening vertraging opliep. De werken zijn nu allemaal achter de rug, zodat het Belfort klaar is om toeristen te ontvangen. "Er kon geen geschikter moment dan Open Monumentendag zijn voor de opening", zegt burgemeester Piet Buyse. "Precies 640 jaar nadat het Belfort in Dendermonde gebouwd werd, is de restauratieklus achter de rug."

Maandenlang is aan de toren gewerkt. Die werd helemaal tot in de top open gemaakt. Dankzij een stalen trapconstructie tegen de wanden kunnen bezoekers tot boven klimmen. Onderweg komen ze langs de verschillende tussenverdiepingen die overeen komen met de oorspronkelijke middeleeuwse niveau's. Daar geven infopanelen uitleg over de vroegere functionaliteiten en geschiedenis van het Belfort. Audiogidsen zorgen ervoor dat bezoekers nog meer verhalen horen. Zo passeren ze bijvoorbeeld de wachttoren waar wachters over de stad uitkeken om in de middeleeuwen brandhaarden te detecteren.

De opening van het Belfort lokte meteen veel geïnteresseerden.
Geert De Rycke De opening van het Belfort lokte meteen veel geïnteresseerden.

Dendermondenaar Robert Korte en zijn familie waren de eersten die dit mochten ontdekken. "We hebben onze jaarlijkse familiereünie en een bezoek aan dit monument leek ons ideaal voor deze gelegenheid", zegt hij. "We beklagen ons dit zeker niet, iedereen is onder de indruk. De hele tocht naar boven is erg interessant en de audiogidsen zijn ideaal om alles te ontdekken. Een bezoek is zeker de moeite waard. Dit gerestaureerde Belfort is een meerwaarde voor onze stad."

Robert Korte en Roland De Meerleer namen hun familie mee voor een bezoek aan het Belfort.
Geert De Rycke Robert Korte en Roland De Meerleer namen hun familie mee voor een bezoek aan het Belfort.

Na exact 109 trappen bereiken ze het hoogste plateau voor een adembenemend uitzicht over de Ros Beiaardstad. Ella (6) en Louise (8) kijken hun ogen uit. "We zijn nog nooit zo hoog in een toren geweest", zeggen de meisjes. "Dit is echt fantastisch om onze stad zo eens te zien. We hebben er heel veel trappen voor moeten doen, maar het was de klim zeker waard."

Boven wacht een panoramisch zicht over de stad. Ella en Louise kijken de ogen uit.
Geert De Rycke Boven wacht een panoramisch zicht over de stad. Ella en Louise kijken de ogen uit.

De eerste bezoekers die zondagochtend het Belfort kwamen verkennen, steken hun bewondering niet onder stoelen of banken. "Razend interessant is dit", zegt stadsgenoot Ronny Verhelst. "Ik heb al veel gebouwen in de stad bezocht en nu ook het Belfort te bezoeken is, vond ik dat een unieke kans. Ik ben er als de kippen bij, want op een gelegenheid als dit wacht ik eigenlijk al lang. Ik vind de restauratie heel knap gedaan."

De eerste bezoekers aan het Belfort zijn onder de indruk. "Een prachtige restauratie", zegt Ronny Verhelst (rode trui).
Geert De Rycke De eerste bezoekers aan het Belfort zijn onder de indruk. "Een prachtige restauratie", zegt Ronny Verhelst (rode trui).

Dendermondenaren kunnen nog tot het einde van dit jaar het Belfort gratis bezoeken. Daarna wordt de toegang betalend. Een bezoek aan het Belfort kost dan twee euro.

De toren kreeg opnieuw een open structuur.
Geert De Rycke De toren kreeg opnieuw een open structuur.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.